UPPDATERING: Thailändska tjänstemän innehåller säkert cesiumkontamination på fabriken för att förhindra allmän skada

FOTO: Khaosod Online

Nationellt —

Office of Atoms for Peace (OAP) meddelade på måndagen att de framgångsrikt har inneslutit metallgjuteriet där farligt cesium-137 kontaminerat ugnsdamm upptäcktes.

Först vår tidigare historia:

I en ny utveckling har de thailändska myndigheterna beordrat stängning av en fabrik i Prachin Buri-provinsen efter att ha upptäckt tecken på ett saknat farligt radioaktivt rör.

Nu till vår uppdatering:

Gjuteriet låg i den centrala delen av Thailand i Prachin Buri-provinsen. OAP-tjänstemän sa vid en pressträff att de inte kunde upptäcka annan förorening inom en fem kilometers radie utanför metallgjuteriet och hade säkert inneslutit det förorenade området.

Även om mycket ugnsdamm i påsar från smältverket hade lämnat lokalerna, hittade OAP-tjänstemän varken kontaminering i någon av dem eller i någon av de 70 anställda på anläggningen.

Cylindern som innehåller det radioaktiva cesium-137 rapporterades försvunnen från ett kraftverk den 10 mars. Tjänstemän trodde att den hade transporterats till ett stålsmältverk som ligger cirka 10 km från kraftverket och att det senare hade smälts och förvandlats till rött sot tillsammans med annat skrotmaterial. Föroreningen upptäcktes först vid smältfabriken.

Enligt Dr. Surin Suebsueng, provinsens hälsochef, har cesium-137-kontamination potential att skada huden, matsmältningssystemet och nervsystemet, och kan till och med leda till utveckling av leukemi.

Symtom på kontaminering inkluderar anfall, kräkningar och diarré.
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Prenumerera
Sikta Tanakorn
Den lokala nyhetsöversättaren på The Pattaya News. Aim är en tjugofyraåring som för närvarande bor i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i den här världen.