UNICEF-studie visar att nästan 7 av 10 ungdomar utanför skolan eller arbetslösa i Thailand saknar motivation att utveckla färdigheter eller söka arbete

BANGKOK, 22 mars 2023 -

  Den ökande andelen ungdomar som inte är i anställning, utbildning eller utbildning (NEET) i Thailand representerar ett oroande socialt och ekonomiskt fenomen. Medan nästan 1.4 miljoner (eller 15 procent) ungdomar i åldrarna 15-24 år i Thailand är NEET, visar en ny UNICEF-ledd studie som släpptes idag att de flesta av dem (68 procent) saknar motivation att utveckla färdigheter eller arbeta på grund av en upplevd brist på möjligheter.

Den nya studien, Fördjupad forskning om ungdomar som inte är i anställning, utbildning eller träning i Thailand, är den första fördjupade studien som ger en heltäckande bild av ungdomens NEET i Thailand. Genomförd av Chulalongkorn University och med stöd av UNICEF, undersöker studien de faktorer som bidrar till unga människors utestängning från utbildningssystemet och arbetsmarknaden, identifierar luckor i befintliga policyer och tjänster och ger rekommendationer för att lösa problemen.

Ungefär 70 procent av unga NEET är kvinnor, av vilka de flesta hoppade av skolan på grund av graviditet eller vårdansvar, noterade studien. Ändå är orsakerna till NEET komplexa och mångfacetterade. Faktorer som kön, etnicitet, hälsa, låg utbildningsnivå, brist på möjligheter och stöd, dåliga socioekonomiska förhållanden samt bristande överensstämmelse mellan kompetenser riskerar unga människor att bli NEET.

"Den stora andelen ungdomar som inte deltar i utbildning, sysselsättning eller träning är ett stort problem i Thailand, särskilt när landet nu är ett av de snabbast åldrande samhällena," sa Kyungsun Kim, UNICEFs representant för Thailand.  "Detta innebär att unga människor idag måste vara mycket mer kapabla, skickliga och produktiva än den föregående generationen för att upprätthålla landets sociala och ekonomiska utveckling. Det betyder också att vi har en brådskande uppgift att hjälpa dem att komma tillbaka på rätt spår där de har tillgång till kvalitetsutbildning och kompetensträning som stödjer deras behov, förbereder dem för arbetsmarknaden och blir medborgare som bidrar till Thailands välstånd och jämlikhet.”

Covid-19-pandemin har förvärrat situationen och ökat antalet NEETs. Förutom inlärningsförluster har det lett till längre jobbsökningsperioder, förlorade arbetstillfällen och minskade möjligheter till utbildning bland unga, vilket också ökat deras avskräckning när det gäller utbildning, träning och att hitta jobb.

Enligt Statistiska centralbyrån minskade antalet ungdomar i arbetskraften från 4.8 miljoner 2011 till 3.7 miljoner 2021. Arbetslösheten bland ungdomar i åldern 15-24 år ökade från 5.8 procent 2011 till 6.5 procent under den tredje kvartal 2022 vilket var betydligt högre än arbetslösheten för vuxna på 0.7 procent.

I en separat undersökning gjord av Thailands barn- och ungdomsråd, Department of Children and Youth och UNICEF 2022, som intervjuade cirka 55,000 10 ungdomar i åldrarna 25-40 år i hela landet, anser mindre än 36 procent av de tillfrågade att den nuvarande utbildningen Systemet förbereder dem för arbetsmarknaden, medan endast XNUMX procent har en positiv erfarenhet av onlineutbildningar som deras skolor tillhandahåller.

Ungdoms NEET-forskningen påpekar också att bristen på policyöverensstämmelse samt uppdelade och begränsade tjänster inom sysselsättnings-, utbildnings- och träningstjänster är några av de viktigaste utmaningarna för att ta itu med ungdoms-NEET-frågorna och skulle kräva ledarskap och engagemang på högsta nivå.

"Vi inser att det är brådskande att ta itu med Thailands NEET-fråga och att stödja dem för att kunna återgå till utbildning eller få tillgång till kvalitativ kompetensträning och anständigt arbete," sa Surachai Chaitrakulthong, vice arbetsmarknadsminister. "Ett sätt att lösa NEET-frågan är att olika intressenter samarbetar för att leverera integrerade tjänster för NEET, inklusive att erbjuda kompetensutveckling, socialt stöd och stöd för deras deltagande i beslutsfattande samt att ge dem lika möjligheter att få tillgång till utbildning, träning och anständigt arbete. Detta ska göra det möjligt för dem att leva ett kvalitetsliv och framgångsrikt övergå till vuxenlivet och trivas i 21-talets värld."

UNICEF efterlyser omedelbara åtgärder för att ta itu med dessa utmaningar, med ett förslag om att etablera one-stop servicecenter över hela landet för att tillhandahålla integrerat och riktat stöd till unga människor och NEETs. Dessa center skulle erbjuda ett omfattande paket av tjänster, inklusive konsultationer, engagemang, ekonomiskt stöd och tillgängliga finansieringsalternativ för att hjälpa ungdomar att komma tillbaka på rätt spår. Detta förslag är ett av UNICEF Thailands 7 ber om allmänna val.

"Det är uppenbart att NEET-ungdomar är utsatta för hög risk för fattigdom och social utestängning och ofta saknar medel för att förbättra sina färdigheter och kompetenser", tillade Kim. "Att öka stöd, mentorskap och möjligheter och främja social integration bland missgynnade ungdomar måste vara en främsta policy för Thailand om det vill bli ett höginkomstland med delat välstånd och rättvisa."

Download den djupgående forskningen om ungdomar som inte är i anställning, utbildning eller utbildning i Thailand, Engelskathailändska

 För mer information, vänligen kontakta:

Rudina Vojvoda, UNICEF Thailand, 065 472 1060  rvojvoda@unicef.org

Nattha Keenapan, UNICEF Thailand, 086 616 7555, nkeenapan@unicef.org

Prenumerera
Sikta Tanakorn
Den lokala nyhetsöversättaren på The Pattaya News. Aim är en tjugofyraåring som för närvarande bor i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i den här världen.