Thailands Som Tam och Phla Kung listade bland de 10 bästa salladerna i världen TasteAtlas

PRESSMEDDELANDE:

TasteAtlas, en webbplats som definierar sig själv som ett uppslagsverk över smaker, en världsatlas av traditionella rätter, lokala råvaror och autentiska restauranger, släppte sin rankning av de 10 bäst betygsatta salladerna i världen (https://www.tasteatlas.com/ bäst rankade-sallader-i-världen).

Enligt resultaten har Thailands Som Tam, eller grön papayasallad, rankats som den sjätte bästa salladen i världen, medan varma och sura räkor, eller Phla Kung, listades som nummer 9, betygsatt av TasteAtlas läsare.

Nr 1 på listan går till Greklands Dakos, följt av Shopska sallad från Bulgarien, och Mechouia sallad från Tunisien.

Som Tam är en grön papayasallad som mestadels förknippas med den nordöstra delen av Thailand, även om det ofta föreslås att den först dök upp i Laos. Förutom tunna remsor av grön papaya innehåller denna sallad vanligtvis rostade jordnötter, gröna bönor, tomater och en syrlig sås som vanligtvis görs med vitlök, chilipeppar, fisksås, torkade räkor, palmsocker och lime- eller tamarindjuice.

Sorterna är rikliga och kan innehålla olika tillägg. Såsen kan även förekomma i många andra kombinationer, och kan variera avsevärt i sötma och kryddighet. Många restauranger och gatustånd låter kunderna välja den sort de föredrar och anpassa ingredienserna efter deras önskemål.

När det gäller Phla Kung består denna varma och sura räksallad av blancherade räkor kombinerade med hackade citrongrässtjälkar, schalottenlök, kaffirlimeblad, koriander och myntablad, allt täckt med en chili-limedressing. Den kryddiga räksalladen placeras vanligtvis ovanpå färska salladsblad och garneras sedan med färska myntakvistar.

Det finns många varianter av denna maträtt, av vilka vissa kräver andra typer av skaldjur eller fisk istället för räkor, eller till och med en blandning av flera skaldjurstyper för en mer intressant sallad.

KÄLLA: PRD 

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2023!

Behöver du juridisk rådgivning eller en advokat? Vi kan hjälpa. Klicka här.

Se mer information om att hyra en fastighet hos oss genom att klicka här.

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än tre år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.