Den kungliga thailändska regeringen, UNHCR och UNICEF går samman för att påskynda framstegen för att få ett slut på barndomens statslöshet

PRESSMEDDELANDE:

BANGKOK, 31 maj 2023 – Vid ett seminarium anordnat av utrikesministeriet, inrikesministeriet, UNHCR och UNICEF i Bangkok samlades tjänstemän från regeringen, civilsamhällets organisationer och FN-organ för att stärka sina ansträngningar för att få ett slut på barndomens statslöshet i Thailand. Seminariet, som faller under UNHCR-UNICEFs gemensamma strategi för att ta itu med barndomens statslöshet, syftar till att granska framsteg som gjorts i Thailand och samtidigt lyfta fram utmaningar och identifiera lösningar och områden för förbättrat samarbete mellan nyckelaktörer.

Thailand har gjort framsteg i lagstiftning och politik för att hantera statslöshet under de senaste decennierna. Ändå, "Lösa barndomens statslöshet i Thailand är fortfarande ett pågående arbete, sade UNHCR:s representant, Giuseppe de Vincentiis. "Vi välkomnar RTG:s engagemang för att få ett slut på barndomens statslöshet. UNHCR kommer att fortsätta att stödja regeringen och intressenter för att bygga vidare på de framsteg som gjorts och överväga att göra nya löften om att ta itu med statslöshet vid årets Global Refugee Forum.”

"Varje barn har rätt till medborgarskap eller en juridisk status", sa Kyungsun Kim, UNICEFs representant för Thailand. "Detta är en grundläggande rättighet och den första porten som gör det möjligt för barn att åtnjuta andra grundläggande rättigheter inklusive rätten till överlevnad, utbildning, skydd och meningsfullt deltagande. Utan nationalitet och eller juridisk status är det oerhört svårt för ett barn att leva ett kvalitetsliv och säkra en ljus framtid.”

Den kungliga thailändska regeringen har ställt sig bakom UNHCR:s #IBelong-kampanj för att få ett slut på statslöshet senast 2024 och lovat att tillhandahålla vägar för att erhålla juridisk status eller nationalitet för statslösa personer, inklusive barn, och att förbättra tillgången till utbildning, sociala tjänster och skydd för dem. Sedan 2015 har över 63,000 XNUMX registrerade statslösa personer förvärvat thailändsk medborgarskap. 

Enligt thailändsk lag kan alla barn som är födda i Thailand registrera sig vid födseln och få ett födelsebevis samt gå i skolor och tillgång till hälsovård även om de inte har en juridisk status eller något dokuments

Eksiri Pintaruji, generaldirektör för avdelningen för internationella organisationer, utrikesministeriet sa: "Denna milstolpe ger inte bara en möjlighet att reflektera över de framsteg som gjorts för att ta itu med barndomens statslöshet, utan kommer att hjälpa oss att förfina och påskynda våra ansträngningar för att heltäckande lösa statslöshet bland barn i Thailand. Den kungliga thailändska regeringen använder denna möjlighet för att hjälpa till att fördubbla ansträngningarna, tillsammans med FN-organen och icke-statliga organisationer, för att ta itu med barndomens statslöshet i Thailand."  

Om UNHCR 

UNHCR, FN:s flyktingorgan, har mandat att leda och samordna internationella åtgärder för att skydda människor som tvingats fly sina hem på grund av konflikter och förföljelse. Dessutom har byrån mandat av FN:s generalförsamling att identifiera och skydda statslösa människor och att förebygga och minska statslöshet. Dess syfte är att värna rättigheterna och välfärden för tvångsfördrivna och statslösa människor.  

I Thailand har UNHCR ett nära samarbete med den kungliga thailändska regeringen för att stödja insatser för att förebygga och minska statslöshet. Arbetet inkluderar opinionsbildning och tekniskt stöd för lag- och policyreformer, kapacitetsbyggande initiativ och stöd till RTG för att genomföra de löften de gav som en del av den globala #IBelong-kampanjen för att stoppa statslöshet.

Dessutom har UNHCR arbetat med en NGO-partner Adventist Development and Relief Agency (ADRA) sedan 2015, för att stödja de thailändska myndigheterna i genomförandet av civilregistrerings- och nationalitetsförfaranden genom att tillhandahålla juridisk hjälp till statslösa personer och öka medvetenheten bland drabbade samhällen i Chiang Rai. distrikten Mae Fah Luang, Mae Chan och Mae Sai. Projektet har engagerat regeringstjänstemän på distriktsnivå, skolchefer, samhällsledare samt det lokala civila samhället, som också har arbetat med frågan om statslöshet. Sedan 2015 har över 50,000 XNUMX statslösa fått juridisk hjälp från UNHCR och dess partner ADRA.  

Om UNICEF 

UNICEF har mandat att förespråka skydd av barns rättigheter, att hjälpa till att tillgodose deras grundläggande behov och att utöka deras möjligheter att nå sin fulla potential. Dess åtagande är att säkerställa särskilt skydd för de mest missgynnade barnen – offer för krig, katastrofer, extrem fattigdom, alla former av våld och exploatering, och de med funktionshinder.

I Thailand, UNICEF och Juridiska fakulteten, Chiangmai University med stöd från Europeiska unionen genomförde en studie "Invisible Life: 48 år av situationen för statslösa barn i Thailand (1972-2020), som ger en översikt och analys av hindren för att få rättslig status och nationalitet för statslösa barn i Thailand. Resultaten visade att Thailand måste fokusera på att omsätta politik i praktiken för att utrota barndomens statslöshet. Detta inkluderar att införa tydliga rutiner, steg och riktlinjer samt att bygga upp personalens kapacitet och allokera mer ekonomiska och mänskliga resurser på operativ nivå. 

2022 lanserade UNICEF i samarbete med Terre Des Hommes Tyskland och Stateless Children Protection Network mobila civilregistreringsenheter där volontärer reste till skolor i norra Thailand för att underlätta registreringsprocessen för statslösa barn och barn utan juridisk status. Hittills har den mobila enheten nått 22,000 XNUMX G-kodsbarn.

# # #

FÖR MER INFORMATION VÄNLIGEN KONTAKTA:

Morgane Roussel-Hemery, biträdande extern ansvarig

UNHCR Thailand 

+66 81 140 4353 

rousselh@unhcr.org 

Nattha Keenapan, kommunikationsansvarig

UNICEF Thailand

086 616 7555

nkeenapan@unicef.org 

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2023!
Behöver du juridisk rådgivning eller en advokat? Vi kan hjälpa. Klicka här.

Se mer information om att hyra en fastighet hos oss genom att klicka här.

Vill du annonsera hos oss eller fråga om marknadsföring av ditt företag, evenemang, välgörenhet eller sportevenemang? Mejla oss på Sales@ThePattayanews.com

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.