Gästinslag: Medical Bytes Thailand nummer 89: Ett bra samtal

 

Ursprungligen publicerad 4 juni 2023.

  1. Nick, en 42-årig Farang med hemvist i Thailand, kontaktade mig den 21st maj 2023, dagen efter att han släpptes från sjukhuset. 

Tydligen hade Nick upplevt intermittent buksmärta i höger nedre kvadrant och en värk i vänster nedre bröstkorg som strålade in i ryggen och epigastrium. Han hade varit allmänt sjuk i två veckor. 

Han lades in på sjukhuset och bearbetades av en gastroenterolog som beställde patologi, se foto 1 och 2, abdominal ultraljud, se foto 3, och en CT av Nicks buk, se foto 4. Han genomgick även en koloskopi, se foto 5.

  1. Patologiska resultat från 1 och 2 indikerar att Nick hade förhöjda bilirubinnivåer och att hans lever var skadad (förhöjt ALAT och alkaliskt fosfatas). Dessutom var hans antal vita blodkroppar onormalt, vilket tyder på inflammation och/eller infektion. 

Ultraljudet visade flera gallstenar, CT-buken bekräftade multipla, 7-8 mm, gallstenar. Koloskopin visade mild kolondivertikulos.

  1. Jag bad Nick att skicka mig ett foto på hans ordinerade medicin, se bild 6, som bestod av Dicyclomine; för magspasmer och irritabel tarm, Nexium; för att minska magsyra, och Myoxan, ett kramplösande medel mot glatta muskler. 

Nick lämnade sjukhuset utan diagnos; han var orolig och besviken. Och så borde han ha varit; läkemedlen som föreskrevs var att minska syranivån i magen och eventuella associerade glatta muskelspasmer. 

Detta ledningsbeslut, som fattades av specialisten, var "ett dåligt samtal".

  1. Jag pratade med Nick den 21st Maj. Jag förklarade allvaret i hans tillstånd. Hans blodprov visade att han led av betydande konsekvenser av sina gallstenar. Obstruktionen som producerades av hans gallsten orsakade hans nedre bröst, epigastrisk och ryggsmärta. Jag rådde Nick att ta bort sin gallblåsa omedelbart. 
  2. Gallblåsan, medicinskt känd som kolecysten, är ett ihåligt päronformat organ som rinner in i den cystiska kanalen, därifrån den gemensamma gallgången och slutligen in i tunntarmen. 

Efter intag av fett drar gallblåsan ihop sig för att pressa dess innehåll, gallsalter, in i den cystiska kanalen och vidare. (Gallsalter emulgerar fettet och underlättar matsmältningen). 

Stora och små gallstenar är vanligtvis inte problematiska; små stenar passerar fritt genom kanalerna; stora stenar är för stora för att komma in i kanalen. De finns kvar i gallblåsan. 

Hos yngre personer är den cystiska kanalen, se bild 7, cirka 6 mm i diameter. 7-8 mm gallstenar är potentiellt farliga: När gallblåsan drar ihop sig kan 7-8 mm sten(ar) tryckas in i den cystiska kanalen, vilket orsakar blockering av kanalen. Detta resulterar i inflammation i gallblåsan; Kolecystit. 

En sten som blockerar den gemensamma gallgången orsakar stigande kolangit, som skadar levern. 

En sten som blockerar den nedre gemensamma gallgången kommer att hindra utflödet av bukspottkörteln, vilket orsakar pankreatit.

  1. Nicks möte med kirurgen var på eftermiddagen den 23 majrd. Som jag förväntade mig var kirurgen ovillig att ta bort sin gallblåsa. Nick ringde mig och satte kirurgen på högtalartelefon. Kirurgens omedelbara reaktion: 'Smärta i nedre delen av magen orsakas inte av gallsten. Jag förklarade att Nick led av en kronisk obstruktion från gallblåsan, vilket orsakade hans förhöjda bilirubinnivåer, hans leverskada och hans pankreasvärk. Kirurgen förblev spekulativ och motståndskraftig. För att undersöka orsaken till Nicks smärta i nedre delen av magen föreslog jag att; efter det laparoskopiska avlägsnandet av Nicks gallblåsa kunde kirurgen vända kikaren mot hans nedre del av magen för att visualisera Nicks högra nedre kvadrant. Kirurgen medgav att det var en bra idé. 
  2. Nick opererades följande morgon klockan 06:00, den 24 majth

Hans gallblåsa och de inneslutna stenarna avlägsnades framgångsrikt, se bild 8. Orsaken till Nicks nedre buksmärta; adhesioner efter blindtarmsoperation. Dessa släpptes, se filmer. 

Nicks återhämtning gick snabbt. Han skrevs ut från sjukhuset den 26 majth, när han mådde, och jag citerar: "100 gånger bättre".

  1. Patologirapporten om Nicks gallblåsa bekräftade att han led av kronisk kolecystit. Blodprovet som togs en vecka efter operationen visade att Nicks lever var på återhämtning och att hans bukspottkörtel var normal.  

Den omedelbara uppmärksamheten på Nicks svåra situation befriade honom från år av kronisk smärta och ohälsa. 

I medicinskt språkbruk var detta "ett bra samtal".

Det föregående är ett regelbundet gästverk av Doc Martyn. Hans uttalanden och åsikter är hans egna.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/