Ny thailändsk premiärminister säger att han "inte håller med" om användning av cannabis för fritidsändamål

Thailand -

Thailands nya premiärminister Srettha Thavisin sa att han inte håller med om användning och försäljning av cannabis för fritidsändamål i en intervju nyligen med en framstående thailändsk media.

Premiärminister Srettha berättade för det populära thailändska mediet The Standard sin åsikt på fredagseftermiddagen (15 septemberth) när en reporter frågade om han höll med om den nuvarande policyn för "gratis" cannabis. Reportern syftade på avkriminaliseringen av cannabis i juni 2022 som sedan dess har sett tusentals apotek, kaféer och marijuanabutiker öppna över hela Thailand, särskilt i turistområden som Phuket och Pattaya. Planen leddes av nu vice premiärminister och inrikesminister Anutin Charnvirakul, ledaren för Bhumjaithai-partiet. Anutins ursprungliga plan var att anta regleringar och lagar kring användningen av växten, men detta har hållits upp sedan dess av rasande debatter bland politiker, många med motsatta åsikter kring cannabis. Helt motsatta åsikter, som de från vissa som stöder full rekreationsanvändning och de som kräver att anläggningen ska återkriminaliseras, har lett till intensiva och ibland känslomässiga argument och som ett resultat av detta förblir växten i en grå status lagligt, men apotek och kaféer fortsätt öppna runt om i landet vilket leder till att många ifrågasätter vad nästa steg är, med sektorn uppskattad till 1.2 miljarder Baht inom en snar framtid och fortsatt tillväxt.

Srettha sa som svar på reportern som bad om hans åsikter "Cannabis är lämpligt och fördelaktigt för medicinskt bruk har blivit mycket tydligt och vi måste vara rättvisa mot Bhumjaithai-partiets ledare som nu har blivit min vice premiärminister och också är inrikesminister, Anutin Charnvirakul. Han har aldrig pratat om sin cannabispolicy med mig och har aldrig bett mig hjälpa till med det. Bhumjaithai-partiet som helhet har aldrig pratat om detta med mig också. Men vi respekterar varandra fullt ut.”

Reportern tillade också att den lagliga cannabispolitiken var Bhumjaithai-partiets huvudsakliga policy men tog upp det faktum att många människor var emot det av en mängd olika skäl, inklusive oro för växtens effekt på ungdomar. Srettha sade att han inte stödde användningen av marijuana för ungdomar.

Srettha tillade att illegala droger är ett av Thailands största problem och att färre människor pratar om illegala drogproblem. Samtidigt, på landsbygden, är illegala droger ett av huvudproblemen tillsammans med levnadskostnaderna, sa Srettha. TPN noterar att metamfetamin, och inte marijuana, var den stora fråga som de flesta brottsbekämpande myndigheter pekade på som orsakande problem, även om vissa politiker och individer har hävdat att cannabis kan vara en inkörsport till hårdare och mer problematiska droger och det är därför det borde vara förbjudna för rekreationsbruk.

Srettha har sagt att han inte håller med om cannabis för fritidsändamål och att hans regeringspolitik kommer att vara att endast fortsätta med medicinsk användning. Hur detta händer med uppskattningsvis 14,000 XNUMX och växande apotek öppna i Thailand nu och en växande turismmarknad för cannabis är någons gissning.

En ny rättegång mot legaliseringen av cannabis i Thailand av den framstående anti-cannabisläkaren Smith Srisont avfärdades tidigare i veckan av den thailändska högsta domstolen, vilket gjorde motståndare till legaliseringen av cannabis arg men gläder många anhängare.

Under tiden, Anutin Charnvirakul har också sagt att hans policy endast är medicinsk användning av cannabis men har också tidigare hävdat att varje cannabisbutik i Thailand för närvarande endast tillhandahåller medicinsk användning. Många nätanvändare på plats håller inte med och hävdar att rekreationsanvändning är utbredd.

Detta väcker givetvis frågan om exakt vad "medicinsk användning" av cannabis är, med vissa anhängare som hävdar att användning av cannabis för stress, högt blodtryck, ryggsmärtor, huvudvärk, sömnlöshet, ångest och andra ganska små hälsoproblem skulle vara ett problem. giltigt medicinskt skäl.

För nu kan den thailändska cannabisindustrin och användare bara vänta och se vad som kommer att hända i framtiden. En sak är säker, den nya thailändska regeringen har lovat att inte omklassificera cannabis som ett illegalt narkotika igen och få tillbaka strikta fängelsestraff och böter för användning, så det är fortfarande osäkert hur de kommer att reglera branschen samtidigt som de ska förhindra rekreationsanvändning.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.