Spädbarn och småbarn löper ofta störst risk för värmerelaterad dödlighet
BANGKOK, 8 maj 2024 - Regn har äntligen lett till Thailand, men landet återhämtar sig fortfarande från den rekordhöga värmeböljan som grep Sydostasien under hela april och början av maj. Tre dussin distrikt i Thailands 77 provinser såg rekordtemperaturer i april, med 26 provinser som drabbades av värmen som steg över 40 grader Celsius.
Extrema temperaturer utgör kritiska utmaningar för barn i Thailand och på andra håll, begränsar utomhusaktiviteter, ökar deras beroende av kylningsmetoder och stör utbildningen. Samtidigt kan förändrade väderförhållanden inklusive oväntade stormar orsaka skador på hem och infrastruktur och hindra många barn från att få tillgång till grundläggande tjänster.
Värmeböljor – vilka är mer sannolikt av klimatförändringar – utgör ett allvarligt hälsohot för barn, som kämpar mer än vuxna för att reglera sin kroppstemperatur. Större exponering för värmeböljor ökar risken för olika hälsoproblem som kroniska andningssjukdomar, astma och hjärt-kärlsjukdomar. Spädbarn och småbarn löper störst risk för värmerelaterad dödlighet.
UNICEFs senaste rapporter understryker situationens allvar och avslöjar att miljontals barn över hela världen redan brottas med effekterna av stigande temperaturer, ett antal som förväntas stiga i höjden under de kommande decennierna.
Enligt UNICEFs 2022-rapport, "Det kallaste året i resten av deras liv: Att skydda barn från de eskalerande effekterna av värmeböljor, " 559 miljoner barn över hela världen brottas för närvarande med täta värmeböljor, en siffra som beräknas stiga till 2.02 miljarder år 2050.
I Thailand, situationen är särskilt alarmerande, med en betydande majoritet av barnen som upplever den hårda realiteten med frekventa värmeböljor. Över 75 procent av barnen – cirka 10.3 miljoner – drabbades av höga värmefaktorer bara under 2020, stod det i rapporten. Utan ingripande förväntas varje thailändskt barn under 18 år att möta oftare och långvariga värmeböljor år 2050.
Annan klimatrelaterad rapport genomförd av Thailand Development Research Institute och UNICEF som släpptes förra året påpekade att barn i Thailand löper en hög risk för klimatförändringar inklusive höga temperaturer, översvämningar och torka. Barn som bor i Ubon Ratchathani, Nakhon Rachasima, Sri Saket, Nakhon Srithammarat och Narathiwat löper störst risk.
Experter i Thailand påpekade också att allvarliga klimatförändringar kommer att leda till sjunkande jordbruksavkastning med bönder och deras familjer bland de mest utsatta offren från klimatkrisen.
Trots denna alarmerande statistik har dessa barns röster ofta blivit ohörda. Barn går miste om klimatdiskussion och klimatåtgärder. De erkänns som sårbara grupper snarare än aktiva medborgare eller förändringsagenter.
– Värmeböljor har blivit betydande utmaningar på sistone. Med temperaturer över 40 grader Celsius i flera veckor har det blivit nästan omöjligt att vistas i solen. Den här situationen är särskilt utmanande för små barn, eftersom de inte kan delta i utomhusaktiviteter”, sa Kwanjira Jaikla, 18, medlem av UNICEFs rådgivande nämnd för ungdomar från Roi Et-provinsen. "Även om jag erkänner de nuvarande ansträngningarna som görs för att ta itu med denna fråga, hoppas jag att se mer brådskande åtgärder för att hantera klimatförändringarnas effekter på barn. Jag hoppas också att vuxna inkluderar barn och unga i klimatåtgärder, med tanke på deras roll i vårt dagliga liv.”
Bara 2.4 procent av de stora globala klimatfonderna allokeras till initiativ som adresserar barns behov, enligt en studie från 2023 — Kommer till korta: ta itu med klyftan i klimatfinansieringen för barn genomförd av medlemmar i CERI-koalitionen (Children's Environmental Rights Initiative); Plan International, Rädda Barnen och UNICEF.
Denna försummelse vidmakthåller inte bara deras sårbarhet utan tystar också deras röster i kritiska klimatdiskussioner.
"När vi konfronterar verkligheten i en kokande värld är det absolut nödvändigt att både regeringar, samhällen och individer arbetar tillsammans för att säkerställa att världen vi alla lever i är levande", sa Kyungsun Kim, UNICEFs representant för Thailand. "Genom att prioritera investeringar i klimattålig infrastruktur och klimatsmarta bastjänster, främja hållbara metoder och förstärka barns röster i beslutsprocesser kan vi skapa en framtid där de kan frodas i säkerhet och trygghet."
De utmaningar som värmeböljorna utgör är bara en aspekt av den bredare klimatkrisen som vår planet står inför, sa Kim. "När vi navigerar i denna osäkra terräng, låt oss inte glömma vårt ansvar att värna om framtida generationers välbefinnande. Vi måste arbeta för en hållbar framtid för varje barn, och se till att de ärver en värld som är motståndskraftig mot utmaningarna i ett föränderligt klimat.” Sa Kim.
Det föregående är ett pressmeddelande publicerat med fullständigt tillstånd och auktorisation av organisationen/organisationerna som anges i PR-materialet och TPN-media. Uttalandena, tankarna och åsikterna från organisationen som är inblandade i pressmeddelandet är helt deras egna och representerar inte nödvändigtvis de från TPN media och dess personal.