Thailands premiärminister kräver att cannabis omklassificeras som ett narkotika, intensifierar ansträngningarna för att bekämpa illegala droger

Nationell-

Den 8 maj 2024 sammankallades en konferens av Thailands premiärminister Srettha Thavisin, som engagerar relevanta myndigheter för att ta upp narkotikafrågor och förespråka omklassificering av cannabis som en typ 5-narkotisk drog.

Enligt thailändska nationella medier, Anutin Charnvirakul, vice premiärminister och inrikesminister, Mr. Somsak Thepsuthin, den nyutnämnde folkhälsoministern, Pol. Överste Thawee Sodsong, justitieministern och relevanta tjänstemän, informerades av Srettha om politik som syftar till att lösa narkotikaproblem i Thailand.

Narkotikapissan utgjorde ett brådskande nationellt bekymmer som krävde samlade insatser på både lokal och nationell nivå, sade Srettha. Trots proaktiva åtgärder från thailändska myndigheter och relevanta tjänstemän för att bekämpa olagliga ämnen och narkotikahandel, förblev droganvändningen oroväckande hög, tillskrivet den fortsatta aktiviteten hos knarkbaroner och lokala handlare, påpekade Srettha.

Det andra ämnet av intresse handlade om att definiera kriterier för narkotikamissbrukare och handlare som hittats i besittning av olagliga substanser, i syfte att uppnå klarhet och precision. Srettha instruerade det thailändska folkhälsoministeriet att revidera bestämmelserna och föreslog ett skifte från "en liten mängd" till innehav av "ett piller med olagliga ämnen" för att fastställa tydliga juridiska standarder och säkerställa effektiv tillämpning mellan återförsäljare och användare.

Vi har tidigare täckt den kontroversiella förordningen om fem piller metamfetamin här.

Srettha betonade att även innehav av ett enda metamfetaminpiller skulle medföra ansvar och böter och fängelse om inte personen kunde bevisae de var inte en återförsäljare och en verklig missbrukare.

Srettha underströk behovet av idoga ansträngningar från utredningspolisens sida för att fastställa avsikter och skilja mellan narkotikamissbrukare och handlare.

Dessutom skisserades planer för samarbetsinsatser mellan justitieministeriet och folkhälsoministeriet för att förbättra narkotikabehandlingseffektiviteten inom fängelse- och frivårdssystem, inklusive rehabiliteringsprocesser för narkotikamissbrukare.

Srettha tog också upp ett förslag om att använda militära läger för rehabilitering av drogmissbrukare som en potentiell modell, även om budgetöverväganden och genomförbarhet var föremål för pågående diskussioner. Srettha krävde att detta de facto krig mot droger skulle äga rum under de kommande 90 dagarna.

Det sista viktiga ämnet var Sretthas förslag om omklassificering av cannabis till en typ 5 narkotika. Det var en huvudpolicy för den nuvarande thailändska regeringen att ta tillbaka cannabis som en illegal narkotika och tillåt det endast av licensierade medicinska och hälsoskäl, efter att det avkriminaliserades 2022.

Folkhälsoministeriet fick i uppdrag att undersöka hur man kan ändra rättsliga regler för att tillåta användning av cannabis endast för medicinska och hälsomässiga aspekter. Den slutliga dispositionen och utkastet till hur man gör det skulle vara färdiga i slutet av 2024, sade Srettha.

Somsak Thepsuthin, den nya folkhälsoministern, medveten om avlägsnandet av sin föregångare som hade försökt blidka båda sidor av cannabisdebatten, har sagt att han skulle ta tid att lyssna på allas åsikter och bjuda in alla sidor för diskussion innan han fattar slutliga beslut och ett utkast om ändring av förordningar kring cannabis.

Vissa medier har uppgett att beslutet att göra cannabis till narkotika verkar vara slutgiltigt, men TPN-media noterar att det i själva verket är inne för många månader av debatter och diskussioner mellan pro- och anti-cannabisgrupper, oavsett personliga känslor hos premiärministern som har konsekvent stött att förbjuda rekreation och återinföra cannabis som narkotika.

Premiärministern har redan missat två "löften" om att i huvudsak återkriminalisera marijuana, ett i oktober förra året och ett i Songkran i år, så det är oklart hur mycket slutet av årets nuvarande mål kommer att stå emot när ett starkt motstånd mot att göra cannabis till narkotika igen börjar.

Förslaget att göra cannabis till ett narkotika igen och kriminalisera icke-medicinsk användning kommer säkerligen att få betydande motstånd från pro-cannabisgrupper och entreprenörer i en industri som nu genererar miljarder baht och har tusentals butiker, gårdar och anställda över hela landet.

TPN media skrev om det nyligen avsatta thailändska hälsoministern och hur detta sannolikt kommer att ändra riktningen för cannabis i Thailand här.

Vi hade även en gästredaktion från en läsare och cannabisexpert HÄR som föreslår ett bättre tillsynssätt jämfört med återkriminalisering.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.