Vice premiärminister Anutin uttrycker oro över förslaget att omklassificera cannabis som en olaglig narkotika i Thailand

Nationell-

Klockan 10:45, den 9 maj 2024, nämnde Anutin Charnvirakul, vice premiärminister och inrikesminister, offentligt fallet med ett förslag att omklassificera cannabis till en olaglig narkotika typ 5.

Tidigare tog Thailands premiärminister Srettha Thavisin upp narkotikafrågor och förespråkade en omklassificering av cannabis som en typ 5 narkotika olaglig drog.

Som svar på Sretthas uttalande uttryckte Anutin sin åsikt att för att omklassificera cannabis till en narkotika behövde det thailändska folkhälsoministeriet studera vidare eftersom avkriminaliseringen av cannabis ursprungligen tillkännagavs av National Narcotics Prevention and Suppression Commission i det föregående regering i 2022.

Cannabis hade tydliga skäl för avkriminalisering av den förra regeringen när Anutin var folkhälsominister, men det fanns inga lagliga regler som följdes för att kontrollera användningen av cannabis. Anutin hade föreslagit de lagbestämmelser som den första dagordningen antog i parlamentet men den andra dagordningen inte godkändes. Anutin berättade enligt uppgift för allmänheten att att inte anta regler för marijuana var baserad på politik, inte logik eller hälsoskäl.

Eftersom första gången cannabis avkriminaliserades släpptes mer än 6,000 XNUMX dömda för cannabisrelaterade anklagelser och några av dem var traditionella läkare och patienter som använde cannabis för medicinska och hälsomässiga ändamål.

Anutin tillade att om cannabis skulle kriminaliseras på nytt skulle folkhälsoministeriets läkare behöva visa kollegialt granskade medicinska bevis som tydligt förklarade vad som har förändrats sedan 2022 och varför cannabis borde vara en narkotika igen och inte basera beslut på politiska eller personliga beslut. moraliska, religiösa och etiska åsikter.

Anutin ifrågasatte också om det var klokt att sätta tillbaka personer som inte hade gjort något annat brott i fängelse för cannabisanvändning. Miljontals människor, konstaterar TPN, odlar nu cannabis hemma och att göra växten till ett narkotika igen skulle omedelbart göra dem alla till brottslingar med potential att riskera stora böter och fängelse.

Oavsett om beslutet att göra cannabis till ett narkotika igen skulle gå igenom eller inte, skulle det vara enligt de thailändska lagarna, sa Anutin, och inte på en persons åsikt eller politik.

Thailändska nationella medier frågade Anutin om omklassificeringen av cannabis till en narkotisk drog skulle påverka Bhumjaithai-partiets popularitet eller inte (Anutin är ledare för detta parti, som drev avkriminalisering av cannabis som deras huvudsakliga plattform 2022).

Anutin avslöjade offentligt att partimedlemmarna gjorde som de lovade att avkriminalisera användningen av cannabis. Det var dock den nuvarande regeringen som var en politisk beslutsfattare.

Bhumjaithai-partiet förråddes av regeringen och människor påverkades kraftigt, anmärkte Anutin.

Anutin berättade för allmänheten att partiet skulle informera regeringen om att cannabis hade fördelar framför nackdelar baserat på logik och information.

Det är klart att varje väg att göra cannabis till ett illegalt narkotika igen i Thailand kommer att vara en mycket stenig väg med passionerade känslor och argument från alla håll.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.