Restaurang Business Association uppmanar thailändsk premiärminister för akut ekonomisk stimulans för att förhindra ytterligare stängningar

Nationellt —

Den 1 juli 2024 skickade Mr. Sorathep Rojpotjanaruch, ordföranden för Thai Restaurant Business Association, ett brev till Thailands premiärminister Srettha Thavisin, där han uppmanade till omedelbart övervägande av ekonomiska stimulansåtgärder för att förhindra ytterligare stängningar av restauranger.

Stängningarna av många restauranger berodde på den nuvarande svåra ekonomiska nedgången, med minskande köpkraft bland thailändare, stigande kostnader för råvaror som färska grönsaker och höga elräkningar.

Under 2019, före covid-19-pandemin, var de totala intäkterna för den thailändska restaurangverksamheten cirka 420 miljarder baht, vilket motsvarar 7 % av landets BNP. Produktionskostnaderna har sedan dess ökat med cirka 50%, med råvarukostnaderna ökade med 20-30%, inklusive viktiga varor som MSG, mejeri och andra huvudingredienser, sa Sorathep.

Under 2024 förväntas restaurangnäringssektorn dessutom växa med 4-5 %, med tillväxt som uppfyller målen under första kvartalet. Tillväxten har dock stagnerat sedan april och restaurangstängningarna har fortsatt.

Till exempel såg en välkänd bufférestaurang sin vinst för första kvartalet rasa med över 143 miljoner baht, sa Sorathep. Små gatuförsäljare och små och medelstora restauranger kämpar för att överleva på grund av begränsade ekonomiska resurser.

Föreningen efterlyser den thailändska regeringens brådskande åtgärder för att stimulera ekonomin och stödja restaurangbranschen, från gatumatsförsäljare till små och medelstora restauranger, för att förhindra ytterligare förödelse.

De föreslagna brådskande åtgärderna inkluderar:

  1. Revidera föråldrade lagar: Ändra lagen som förbjuder försäljning av alkoholhaltiga drycker på restauranger mellan 2 och 5, en förordning som har funnits sedan 1972.
  2. Sänk fastighetsskatterna: Sänk fastighetsskatterna för restaurangföretag, som redan är belastade med flera skatter, inklusive en successivt ökande fastighetsskattesats.
  3. Implementera utgiftsstimulansåtgärder:

– För små och medelstora företag: Tillåt individer att dra av upp till 20,000 100,000 baht i skatt för utgifter med korrekta kvitton och företag upp till XNUMX XNUMX baht.

– För allmänheten: Ge 2,000 XNUMX baht per person under tre månader, på en digital plånboksapp, som uteslutande ska spenderas på matinköp, från gatuförsäljare till små och medelstora restauranger.

Föreningen hoppas att dessa åtgärder kommer att ge välbehövlig lättnad och hjälpa till att upprätthålla restaurangsektorn genom dessa utmanande tider, påpekade Sorathep.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.