Medical Bytes Thailand nummer 112:300 THB väl använda

Följande är en gästartikel från Doc Martyn. Hans åsikter och råd är helt och hållet hans egna och behöver inte nödvändigtvis vara The Pattaya News Company Limiteds. Hans kontaktuppgifter finns i slutet av artikeln.

  1. För dem som inte bor i Pattaya ger jag medicinska utlåtanden via telefonkonsultationer.
  2. Nyligen kontaktade Ams man mig angående Ams systemiska smärta och parestesi, domningar, i hennes ben. Hon led också av besvärande epigastrisk smärta och periodvis smärta i sin högra fossa höftbenet.

Am är en 45 år gammal, thailändsk medborgare. Hon är 144 cm lång och väger 40 kg.

Hennes tidigare medicinska historia inkluderade; en svår blindtarmsoperation som ung och en hysterektomi, för djupa livmoderblödningar, efter födelsen av hennes första barn.

Hon varken rökte eller drack.

Hennes mediciner inkluderade Celebrex 200mg bd (två gånger om dagen), Lyrica 75mg bd, omeprazol 20mg dagligt prn (efter behov), Tramadol 50mg prn.

  1. Förutom hennes trötthet, förlust av energi och något dysfunktionellt humör antydde fördelningen av herparestesi en vitamin B12-brist.
  2. Absorptionen av vitamin B12 är komplicerad. Vid intag kombineras vitamin B12 med en inneboende faktor, ett glykoprotein som frisätts av parietalcellerna i magen. Intrinsic factor/B12-komplexet färdas sedan genom tunntarmens längd till terminal ileum (TI), slutet av tunntarmen, se bild 1. Vid terminal ileum absorberas vitamin B12 i blodet. Dess slutdestination; levern.
  3. Jag misstänkte att hennes B12-brist var en konsekvens av hennes blindtarmsoperation och hysterektomi. Hennes terminala ileum hade skadats under dessa svåra operationer, vilket gjorde att hon inte kunde absorbera vitamin B12. Detta bekräftades av hennes patologiska tester som indikerade att hon hade en megaloblastisk anemi, vanligen påträffad vid vitamin B12-brist, se bild 2: Hon var anemi på gränsen, Hb 12.9 g/dl, men hennes röda blodkroppar var stora MCV (Mean Corpuscular Volume ) 97 och hennes MCH (Mean Corpuscular Haemoglobin) var förhöjd 32.6 g/dl.

Utan lämplig behandling var hennes progressiva fysiska och neurologiska försämring oundviklig.

  1. Buriram Public Hospital, som var ansvarig för hennes vård, vägrade att utföra en vitamin B12 blodnivå på Am, eftersom hennes hematologi var inom normala gränser, testet var dyrt, THB800, och resultaten skulle ta 6 veckor .
  2. Jag påbörjade terapi för henne med vitamin B1/B6/B12 parenteralt, injektion, terapi varannan dag i 3 veckor. Hon överfördes sedan till månatliga injektioner, som hon skulle behöva för resten av sitt liv.
  3. Den allvarligaste konsekvensen av vitamin B12-brist är ett syndrom som kallas subakut kombinerad degeneration av ryggmärgen, alias Lichtheims sjukdom. Detta är en progressiv degenerativ sjukdom som skadar de bakre och laterala kanalerna i ryggmärgen, se foto 3, de gråskuggade områdena. Degenerationen resulterar i bilateral spastisk pares med förlust av vibrationer, balans och känsel. Med månatliga injektioner kommer hennes degenerativa neurologiska sjukdom att upphöra och läka.

Hon kommer inte att utvecklas till förlamning.

“THB300 väl spenderade†.

Tillägg: Under de senaste 6 åren har jag som pensionerad läkare bosatt i Buriram erbjudit andra åsikter om alla medicinska frågor. Jag flyttade nyligen till Pattaya. Som i det här fallet, om du bor utanför Pattaya, tillhandahålls telefonkonsultationer. För assistens; vänligen kontakta mig, Doc Martyn, på Facebook eller ring Dao på 095 414 8145.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/