Thailands folkhälsominister talar om omklassificering av cannabis under offentliga protester

Nationellt —

Den 9 juli 2024 tog folkhälsominister Somsak Thepsuthin upp den pågående kontroversen kring omklassificeringen av cannabis som ett typ 5-narkotikum av Folkhälsoministeriets narkotikakontrollkommitté.

Förslaget ligger nu hos Narcotics Control Board (NCB) för granskning, väntat i slutet av månaden. Om den godkänns kommer processen att innebära att man skapar sekundärlagstiftning och ministerförordningar, men deklarationen av cannabis som narkotika av typ 5 kan göras direkt av folkhälsoministern, sa Somsak.

Somsak lyfte fram det brådskande på grund av den huvudsakliga narkotikalagen, som gäller sedan den 9 december 2021, som kräver att kompletterande lagar ska slutföras inom två år, nu förlängda till den 9 december 2024.

Han nämnde folkhälsoproblem, inklusive påstådd potentiell IQ-minskning och ihållande allmänhetens rädsla, som skäl för det snabba agerandet.

Han noterade dock att denna klassificering inte är permanent och kan revideras av framtida regeringar eller lagstiftningsinsatser.

Somsak förnekade anklagelser från Thai Cannabis Network som antydde att beslutet påverkades av starka affärsintressen och hävdade att syftet är att skydda allmän välfärd. Han erkände behovet av tillgänglig medicinsk cannabis men betonade noggrann reglering.

Läs om den pågående protesten från Thai Cannabis Network som föreslår en fyrapunktsutredning för cannabislagstiftning mitt i regeringsopposition.

Somsak försäkrade också att omklassificeringen inte skulle påverka företag eller individer som tidigare släppts från cannabisrelaterade anklagelser negativt. De skulle skyddas enligt befintliga lagar om de förklarade sin avsikt och hade en laglig licens.

Somsak tog upp demonstranternas krav på tydlighet och upprepade att folkhälsoministeriet hade kommunicerat faktainformation och tillhandahållit riktlinjer. Han betonade att den nationella centralbanken skulle vara den rätta kanalen för ytterligare förfrågningar.

Läs vår senaste artikel om att Thailand främjar omklassificeringen av cannabis som ett illegalt narkotika efter ett ministermöte.

Läs vår senaste artikel om Thailands vice premiärminister Anutin Charnvirakul som ifrågasätter de juridiska konsekvenserna av omklassificering av cannabis och kräver ett förtydligande.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.