Thai Cannabis Network föreslår fyrapunktsutredning för cannabislagstiftning mitt i regeringsopposition

Nationellt —

Den 8 juli 2024 ledde Prasitchai Nunual, generalsekreteraren för Shaping the Future of Thai Cannabis, över 300 cannabisanhängare i en marsch till regeringshuset.

De lämnade in en petition som uppmanade den thailändska regeringen att inrätta en gemensam kommitté för att vetenskapligt studera cannabisanvändning. Thailands vice ständige sekreterare vid premiärministerns kansli Mongkolchai Somudorn tog emot petitionen och uppmanade demonstranterna att förbli fredliga. Thailands premiärminister Srettha Thavisin förväntas svara på petitionen idag (9 juli).

Prasitchai hävdade att regeringen vill reglera cannabis under narkotikalagar, vilket nätverket motsätter sig. De förespråkar cannabisspecifika lagar som skulle täcka allt från utsäde till export, inklusive konsumentskydd.

Nätverket föreslog fyra nyckelpunkter för vetenskaplig undersökning: den fysiska påverkan av cannabis jämfört med tobak och alkohol, dess samhälleliga påverkan under de senaste två åren sedan dess första legalisering, dess medicinska effekt och om det orsakar psykiatriska problem eller skadar barns hjärnor.

Om det visar sig vara skadligt går de med på narkotikareglering, men om inte så insisterar de på cannabisspecifika lagar.

Prasitchai anklagade folkhälsominister Somsak Thepsuthin för att ha spridit falsk information om cannabisrelaterade psykiatriska kostnader på 17 miljarder baht under de senaste två åren och betonade avvikelser i sjukhusdata för att stödja hans påstående. Han lyfte också fram tidigare ansträngningar att ta bort cannabis från narkotikaklassificeringen, motverkade av motstridiga statliga intressen.

Prasitchai kritiserade inblandningen av nästan 100 affärsmän i möten för att lösa konflikter mellan den offentliga regeringen, och antydde påstådda affärsmotiv bakom pressen för striktare cannabisreglering för vissa individer.

"Om regeringen inte accepterar dessa internationella principer visar det deras monopolistiska avsikter. Om Srettha förblir envis kommer vi att fortsätta vårt sittande tills regeringen accepterar våra förslag”, avslutade Prasitchai.

Läs vår senaste artikel om att Thailand främjar omklassificeringen av cannabis som ett illegalt narkotika efter ett ministermöte.

Läs vår senaste artikel om Thailands vice premiärminister Anutin Charnvirakul som ifrågasätter de juridiska konsekvenserna av omklassificering av cannabis och kräver ett förtydligande.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.