Bhumjaithai-partiet bekräftar ståndpunkten mot cannabis i Thailand och motsätter sig återkriminalisering

Nationellt —

Klockan 10:00 den 10 juli 2024 talade Bhumjaithai-partiets talesman Boonthida Somchai till media efter Narkotikakontrollstyrelsens beslut att omklassificera cannabis som ett typ 5-narkotikum.

Boonthida betonade partiets åtagande att använda cannabis för medicinska ändamål och ekonomisk utveckling. Hon förklarade att partiet hade föreslagit ett lagförslag om kontroll av cannabis sedan den förra regeringen, i syfte att skapa en tydlig ram för dess användning.

Partiets agerande stämmer överens med den nuvarande regeringens politik, vilket framgår av regeringens tillkännagivande till parlamentet den 11 september 2023. Boonthida försäkrade att det inte skulle bli några konflikter inom koalitionsregeringen angående cannabisreglering.

Boonthida erkände förvirringen som orsakats av omklassificeringen, särskilt med tanke på de betydande investeringarna i cannabis under de senaste två åren. Hon hävdade att en kontrollerad rättslig ram är att föredra framför att återföra cannabis till narkotikastatus, vilket skulle undergräva framtida förtroende.

Tidigare, den 9 juli, uttryckte vice premiärministern och Bhumjaithai-partiets ledare Anutin Charnvirakul sin starka oenighet med det nuvarande folkhälsoministeriets Narkotikakontrollnämnds beslut.

Anutin lyfte fram att samma styrelse från början hade rekommenderat avkriminalisering av cannabis under sin tid som thailändsk folkhälsominister. Han hävdade att beslutet att omklassificera cannabis strider mot styrelsens tidigare ståndpunkt och undergräver partiets flaggskeppspolitik.

Anutin betonade att processen att omklassificera cannabis från narkotikalistan krävde rekommendationer från olika kommittéer, inte bara ett ministerbeslut. Han försäkrade att om Bhumjaithai-partiet skulle övervaka folkhälsoministeriet igen, skulle de omedelbart ta bort cannabis från narkotikalistan, vilket återspeglar deras långvariga engagemang för denna policy.

Anutin uttryckte oro över omklassificeringens inverkan på investerarnas förtroende, och betonade att inkonsekvens i cannabispolitiken kan få bredare konsekvenser utanför cannabisindustrin. Han underströk behovet av en stabil regleringsmiljö för att attrahera och upprätthålla investeringar från thailändska och internationella investerare.

På frågan om sin strategi för att ta itu med frågan inom Narcotics Control Board, sade Anutin att han skulle förlita sig på förnuft och dialog snarare än konfrontation.

Anutin erkände utmaningarna med att svänga röster inom styrelsen, särskilt med tanke på det begränsade stödet från inrikesministeriet. Trots dessa hinder bekräftade Anutin sin beslutsamhet att förespråka partiets cannabispolitik, och betonade vikten av att använda rationella argument för att uppnå sina mål.

Läs våra senaste artiklar:

Thai Cannabis Network föreslår en fyrapunktsutredning för cannabislagstiftning mitt i regeringsopposition.

Den thailändska folkhälsoministern tar upp omklassificeringen av cannabis mitt i offentliga protester.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.