Thailand går vidare till världsfinalen i Badminton Uber Cup, förbluffar Kina

Bangkok-

En brinnande värdnation Thailand chockade försvarande mästarna Kina med 3-2 på fredagen (25 maj) för att för första gången gå in i badmintonfinalen i Uber Cup.

I den andra semifinalen laddade Japan från toppseedarna till lördagens mästerskapsmatch, och slog Sydkorea med 3-1, med dubbelparet Misaki Matsutomo och Ayaka Takahashi som säkrade sitt skott på titeln.

Thailand och Kina var inblandade i en enorm kamp, ​​där värdarna tog de två första singelmatcherna och de 14-faldiga mästarna vann dubbelmatcherna.

Men påhejad av den beundrande hemmapubliken rullade Busanan Ongbamrungphan förbi Li Xuerui, 2012 års olympiska mästare som nyligen återvände från ett långvarigt skadeuppehåll, 21-11, 21-9 i den tredje singeln.

Det var första gången Kina misslyckades med att ta sig till finalen sedan han gick med i tävlingen 1984.

Världs nummer 2 Akane Yamaguchi fick Japan till en flygande start, lättade till en vinst med 21-10, 21-13 mot Sydkoreas Sung Ji Hyun, medan Nozomi Okuhara skickade Lee Jang Mi 21-9, 21-15.

Sydkorea hade utjämnat till 1-1 med det första dubbelparet, men Matsutomo och Takahashi kämpade för att vinna 21-11, 17-21, 21-14 i den avgörande matchen.

Den nionde rankade Okuhara har ännu inte förlorat i årets tvååriga Uber cup, som hålls i Nonthaburi i norra Bangkok.

"Mina seniora lagkamrater uppmuntrade mig att ta fram mitt bästa, så jag tänkte bara på att göra min badminton", sa hon till reportrar efteråt.

"Jag tror att det kommer att bli en tuff kamp vem jag än möter imorgon."

Den thailändska stjärnan Ratchanok Intanon tog de första singlarna i en spännande seger med 15-21, 21-9, 21-14 över Kinas Chen Yufei, som är rankad en plats efter henne på femte plats.

Med folkmassor som ropar "Thailand! Thailand!" hon slog smash efter smash för att komma tillbaka efter att ha förlorat den första matchen för att vinna två i rad.

"Jag var lite exalterad eftersom varje poäng var viktig, speciellt i de sista omgångarna", sa hon till reportrar efteråt.

"Jag tackar de thailändska sportfansen som kommer för att stötta."

Thailand förlorade den första dubbeln, men Nitchaon Jindapol tog sig tillbaka från ett set för att besegra Gao Fangjie i en thriller på 1 timme och 31 minuter som fick publiken på fötter.

Comebackvinsten för hemmafavoriten utlöstes av ett anmärkningsvärt scoop från golvet när hon låg under med 13-11 i andra set.

Men Huang Yaqiong och Tang Jinhua gav Kina en livlina genom att komma bakifrån för att vinna andradubbeln över Puttita Supajirakul och Sapsiree Taerattanachai på 1 timme 38 min.

Turneringen hålls tillsammans med herrarnas Thomas Cup, vars semifinaler hålls på fredag ​​kväll, där Kina, Japan, Indonesien och Danmark alla hoppas kunna ta sig framåt.

Danmark är återvändande mästare, men Kina har ställt upp en hel del spelare när de försöker återta en titel som förlorades på hemmaplan för två år sedan.

Den olympiska mästaren Chen Long får sällskap av årets All England-mästare Shi Yuqui – och spelaren han erövrade i finalen, Lin Dan.

Thailand kommer att möta Japan i finalen i dag i deras första framträdande någonsin i badminton-VM och Thailands anda kommer att vara med dem.

Bild efter inläggsinnehåll
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/