Uppdatering 27 juni 2018: Ungdomsfotbollslag fortfarande fångade i översvämmad grotta, hittades inte

Att borra in i berget blir en möjlighet, teamet har nu varit instängt i grottorna i fyra dagar utan förråd.

Chiang Rai-

För att de kom fyra dagar har ett dussin thailändska tonåringar mellan 11 och 16 år och deras 25-åriga tränare blivit instängda i ett stort grottsystem som heter Tham Luang på gränsen till Myanmar efter att de gick in i lördags efter träning och kraftiga regn översvämmade grottorna medan du är inne.

Under de senaste 24 timmarna har tjänstemän tagit in undervattensdrönare och robotfordon för att försöka kringgå grottor som sträcker sig många kilometer och består av flera grottor, passager och områden, några översvämmade och andra inte. Thai Navy's Underwater Assault Force, deras version av Navy Seals med utbildning från den amerikanska militären har lett det desperata sökandet efter gruppen.

Vattenpumpar har tagits in och satts upp och har lyckats dränera vatten från ungefär den första kilometern av grottan. Tjänstemän säger att detta är avgörande för att Navy Divers ska kunna nå djupare oförsvämmade nivåer i grottorna där teamet fortfarande tros vara vid liv, men efter fyra dagar börjar tiden snabbt rinna ut. Anledningen till att detta är kritiskt är på grund av noll sikt från lera och skräp samt att grottans storlek begränsar hur lång tid dykarna säkert kan sänka sig. Dykare har hittills lyckats ta sig till cirka 4 km och kommer förhoppningsvis att utökas till 5 till 6 km idag. Det har fortfarande inte funnits några tecken på teamet personligen, men skor, handavtryck och fotspår har hittats som tydligt visar att teamet lyckades ta sig djupare in i komplexet under översvämningen och höll sig före regnet.

Grottsystemet Tham Luang ligger i en nationalpark och är en turistattraktion, men är stängt varje år under regnperioden från maj till oktober. Skyltar och varningar sattes upp vid entrén där lagets cyklar och utrustning fortfarande sitter, övergivna, efter fyra dagar.

Föräldrarna och familjerna till teamet fortsätter att vänta utanför grottan, hoppas på ett mirakel, ber och genomför flera ritualer som förhoppningsvis kommer att ge dem tur enligt deras religion.  Anhöriga genomförde en morgonritual för tredje dagen i rad idag där de ropade efter de saknade. De spelade trummor och gongonger och två släktingar höll i fiskenät som ett symboliskt sätt att fiska upp förlorad sprit från grottan.

Militären har också låtit utländska frivilliga, inklusive välkända spelunkers som bor lokalt i Chiang Mai, hjälpa till eftersom de har lång erfarenhet av att kartlägga och utforska grottan. Parktjänstemän har uppgett att det inte är första gången människor har blivit instängda i grottan under översvämningar och tidigare har de lyckats fly när vattnet drog sig tillbaka.

Vi kommer att ge en ytterligare uppdatering senare idag när teamen fortsätter att röra sig längre in. Två schakt upptäcktes på berget av sökteam under de senaste tolv timmarna, men trots en kort gnutta hopp ger de inte fullständig tillgång till komplexet. Militära tjänstemän har övervägt att borra i berget också, men tiden rinner snabbt ut.

 

Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/