Saknade barn och tränare hittade, den långa svåra vägen för att få ut dem börjar

Thailand-

Som allmänt rapporterats av thailändska medier och på våra sociala medier har det försvunna fotbollslaget som har varit instängt i Tham Luang-grottorna i tio dagar nära Chiang Rai och Myanmars gräns upptäckts.

De ansågs ursprungligen vara belägna i Pattaya Beach-kammaren, sålunda namngiven eftersom det i allmänhet är en liten del av torr mark med mycket vatten, liknande den faktiska stranden i Pattaya. Den kammaren hittades dock också under vattnet. Engelska grottdykare Richard Stanton, 56, och John Volanthan, 49, två av de mest hyllade grottdykarna i hela England och några av de bästa grottdykarna i världen bestämde sig för att gå vidare genom flera mindre tunnlar i hopp om att hitta torr plats.

Ungefär 400 meter förbi Pattaya Beach är detta platsen där de hittade en smal avsats och alla tretton försvunna personer, skröpliga, hungriga och trötta men i allmänhet god hälsa och starkt humör efter tio dagar instängda under jorden.

Jobbet är dock långt ifrån avslutat.

Myndigheterna har lyckats få in en kvalificerad läkare och ytterligare stöd efter att de brittiska dykarna hittat det saknade laget. Läkaren har utvärderat hälsan hos alla tretton och konstaterar att nästan alla är vid god hälsa i tio dagar under jorden utan mat och lerigt vatten att dricka. Ingen har några större skador eller problem. Det kommer dock att bli en lång och svår väg att få ut laget.

De har fått mat och elektrolytdrycker och har ätit och druckit normalt. Rädslan för att de skulle vara svaga, oförmögna att röra sig och inte kunna äta utan sjukhushjälp var lyckligtvis ogrundade.

De är strandsatta på en liten lerig avsats upphöjd ovanför den översvämmade huvudpassagen. Ingen av dem vet hur man simmar eller har dykt tidigare. Experter och myndigheter diskuterar det bästa sättet att få ut dem ur grottan, men varnar för att det kan ta lång tid, till och med månader, att dränera vattnet för att få ut dem. Att tråka in i grottan på en plats nära dem har ansetts vara potentiellt riskabelt och svårt. För närvarande har luften och syret dock klassificerats som säkra i grottan de är instängda i och de förs med förnödenheter i upp till fyra månader till grottan för att hålla dem mätta och friska.

Vi kommer att fortsätta att ge uppdateringar.

 

Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/