Thailand sätter en en månads deadline för att arrestera och utvisa alla utlänningar på översta vistelse, stränga kontroller förväntas

Bangkok-

 

Thailands vice premiärminister och försvarsminister Prawit Wongsuwan instruerade igår Pol Maj-General Surachate Hakparn, Thailands tillförordnade chef för immigrationsbyrån att slå ner på utlänningar som stannar längre än sina visum eller använder Thailand som fristad för kriminella aktiviteter.

Pol Maj-general Surachate Hakparn har fått en månad på sig att arrestera och utvisa tusentals utlänningar som misstänks ha vistats illegalt i kungariket, rapporterade Nationen.

General Prawit, som övervakar nationell säkerhet, utfärdade ordern under ett möte mellan militären, polisen och inrikesministeriets säkerhetsorgan i går, enligt försvarsministeriets talesman Kongcheep Tantra-Wanit.

General Prawit sa till general Surachate Hakparn att intensifiera ansträngningarna för att hålla utländska turister säkra och att slå ner på transnationella brottslingar som kommer in i kungariket och utger sig för att vara turister.

Immigrationsbyrån beordrades att strikt upprätthålla lagen, sålla ut utlänningar utan visum och stanna kvar på deras visum och deportera dem inom en månad. Det blev tillsagt att kontrollera om utlänningar som gör affärer här arbetade i yrken som lagligen var reserverade för thailändare.

Pol Maj-General Surachate Hakparn befordrades nyligen till tillförordnad chef för immigrationsbyrån efter att ha lett en rad räder och stickprov som hittills har hittat mer än 1,000 XNUMX utlänningar som stannat kvar på sina visum.

Surachate har starka kopplingar till Prawit vars popularitet har minskat efter skandalen med lyxklockor. Polischefen hade nyligen gjort sig ett namn med sina tillslag mot brott relaterade till utlänningar som biträdande befälhavare för turistpolisen.

Thailand välkomnar mer än 30 miljoner besökare årligen för turism. Landet är också hem för miljontals dokumenterade och papperslösa migrantarbetare från hela världen. Olaglig inresa och övernattning är inte ovanligt för landet.

Immigrationsbyrån meddelade på sin hemsida i går att det bodde 1.6 miljoner utlänningar i Thailand mellan januari och augusti.

Kanadensare var den största gruppen med 9,872 9,583 – följt av 9,566 9,483 holländare, 10 XNUMX bangladeshier och XNUMX XNUMX italienare. Under samma period kom mer än XNUMX miljoner utländska turister in i kungariket, sa byrån.

Efter Prawits order ledde Surachate polisen i går med att kollapsa 22 medborgare från afrikanska nationer och en man från Myanmar på Bangkoks Sukhumvit Soi 3, av vilka några bara gick på gatan.

Åtta av dem hade sina dokument i ordning och släpptes, medan Luke Okoli, 18, från Sydafrika, åtalades för innehav av marijuana och olagligt inträde i kungariket.

Kevin Asok, 29, från Guinea, och Ake Dikajvuidi, 25, och Ramaqami Kapita Mwati, 27, från Kongo, åtalades för att bära falska pass. Tio andra anklagades för att ha tagit sig in i Thailand illegalt, inklusive mannen i Myanmar som endast identifierades som Suneil, 22.

De andra var John Omo, 26, från Zimbabwe, Chers Igbosonu, 24, från Moçambique, Gabriel Williams, 29, från Liberia, Yamoah Gilbert, 19, och Boyyant, 27, från Ghana, Chibueze Casmir, 31, från Nigeria och Masud Masata, 23, och Mongolola Jacques Pilipili, 19, från Kongo.

General Surachate kallade till en presskonferens i går för att diskutera åtgärder för att hjälpa offer för callcentergäng och 412-romantiksbedrägerier. Polisoperationer under de senaste åren för att förtrycka utländska brottslingar har lyckats ge tillbaka 27 miljoner Bt till 133 offer för sådana brott, sade han.

Ett tillslag mot brott relaterade till utlänningar pågår och domstolen har utfärdat mer än 600 arresteringsorder för callcentergängmedlemmar. Mer än 30 fall av romantikbedrägerier är nu under utredning.

Thailändska medborgare som är involverade i eller underlättar sådana brottslingar skulle också arresteras, varnade han.

Expatforum och reaktioner på sociala medier var blandade, men det rekommenderades starkt av många långvariga legala expats att behålla en kopia av ditt pass och in-/utresestämpel på din person. Det är lagligt för Thailand att kontrollera statusen för sitt pass.

Prenumerera
KÄLLANationen
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/