Två buddhistiska munkar dödade, två skadade under attack av muslimska upprorsmän i södra Thailand

Två buddhistiska munkar som dödades i en attack mot ett buddhistiskt tempel i södra Thailand av muslimska rebeller, premiärminister och arméchef lovar att hålla ansvariga och hitta de ansvariga.

Bangkok: Beväpnade män i Thailands djupa söder sköt ihjäl två buddhistiska munkar och skadade två andra inuti ett tempel, sade polisen på lördagen, och avslutade en vecka av dödligt våld då premiärministern lovade att "bestraffa" de ansvariga.

Svartklädda anfallare med gevär kröp in i Rattanaupap-templet i Narathiwat-provinsen nära Malaysias gräns på fredagskvällen och började skjuta, berättade den lokala överintendenten Pakdi Preechachon för pressen.

"Attacken ägde rum runt 7:30 (1230 GMT) när ett okänt antal beväpnade män klädda i svart tog sig in i templet genom ett bakre område via en bäck," sa Pakdi.
"Två munkar sköts ihjäl vid templet medan två andra skadades."
Sedan 2004 har sammandrabbningar mellan etniska malaysiska-muslimska rebeller och den thailändska staten med buddhistisk majoritet som annekterade regionen för ett sekel sedan dödat nästan 7,000 XNUMX människor, mestadels civila av båda trosriktningarna.

Juntaledaren och premiärministern Prayut Chan-O-Cha fördömde tempelskjutningarna.
"Premiärministern fördömde en sådan fräck attack och instruerade tjänstemän att undersöka och hitta angriparna för att straffa dem", säger regeringens talesman Buddhipongse Punnakanta.

Human Rights Watch, som sa i ett uttalande att minst 23 munkar hade dödats sedan upproret bröt ut 2004, kallade överfallet "hemskt" och ett krigsbrott eftersom beväpnade män gick efter civila och en plats för tillbedjan.

Bilder visar munkar som står bredvid tungt beväpnade thailändska soldater och en allmoseskål inne i tempelområdet med kulhål i.

Förra veckan sköts en imam i samma provins ihjäl, men det var oklart om tempelattacken hade något samband.

Fredagens skottlossning kom samma dag som fyra säkerhetstjänstemän skadades av två separata vägsidebomber och en upprorsman sköts ihjäl i en sammandrabbning nära en skola som skickade hem elever för dagen.

Fyra civilförsvarsvolontärer dödades också i en förbiskjutning utanför en skola den 10 januari i södra Pattani-provinsen, där säkerhetsstyrkor skadade en pojke när de sköt ner rebeller som tros vara ansvariga.

I ett sällsynt offentligt uttalande daterat den 4 januari svor den huvudsakliga malaysiska-muslimska rebellgruppen – Barisan Revolusi Nasional (BRN) – som har kommando och kontroll över de flesta av de upproriska fotsoldaterna att "fortsätta kämpa".

"Siam (Thailand) kan inte hålla ut", skrev BRN och skrev under med en varning: "Hjälp och stöd inte Siam."

Säkerhetsanalytikern Don Pathan sa att uppgången i våldet var kopplad till ansträngningar från thailändska förhandlare och malaysiska facilitatorer över gränsen för att "pressa BRN:s styrande råd att komma till bordet utan att erbjuda eventuella eftergifter."

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/