Bahrani fotbollsspelare som hålls i Thailand fortsätter att dra global uppmärksamhet, kommer att hållas till åtminstone mitten av april

BANGKOK — En flyktingfotbollsspelare som vägrade frivillig utlämning till Bahrain i måndags blev tillsagd att inställa sig i rätten igen i april.

En utströmning av ilska mötte brottsdomstolens beslut att ge Hakeem AlAraibi fram till den 5 april för att överklaga utlämningsförfarandet, med en förhandling att följa den 22 april. Beslutet att inte omedelbart frige Bahrains medborgare trots hans flyktingstatus i Australien föranledde samtal för sanktioner.

Det australiska fotbollsspelarförbundet uppmanade Internationella olympiska kommittén och fotbollens styrande organ att överväga idrottssanktioner mot Thailand och Bahrain på grund av AlAraibis fortsatta internering i Bangkok. Han har hållits bakom galler sedan han greps på Bangkoks flygplats.

De bästa thailändska twittertrenderna dominerades av ämnen relaterade till fotbollsspelaren, som vädjade utanför banan om att inte skickas tillbaka till Bahrain. Han fördes till förhandlingen med fjättrade anklar.

Australiens vd för professionella fotbollsspelare, John Didulica, kallade i ett uttalande frihetsberövandet "ett flagrant brott mot [AlAraibis] internationellt accepterade mänskliga rättigheter som en australisk permanent bosatt och flykting."

Didulica sa också att det bara har varit påtryckningar från det internationella fotbollssamfundet som har förhindrat AlAraibis utlämning till Bahrain.

Nadthasiri Bergman, advokaten som representerar AlAraibi, sa att de är redo att överklaga eftersom de har tillräckligt med bevis för att visa att hans order från Bahrain var politiskt motiverad. Hon sa att hennes klient har varit sjuk och mycket stressad av hans frihetsberövande, och tillade att de letar efter sätt att vinna hans frigivning från fängelset efter att domstolen nekat borgen.

I rätten sa AlAraibi att Bahrain anklagade honom för ett brott – att vandalisera en polisstation – som inträffade när han spelade en fotbollsmatch på tv, och tillade att han tror att han åtalades för att han sökte asyl i Australien.

Mark Warnock, talesmannen för den australiensiska ambassaden i Bangkok, sa efter utfrågningen i dag att Bahrains regering aldrig hade begärt att AlAraibi skulle utlämnas från Australien även om den visste att han hade bott där som flykting. Han sa att det omedelbart lämnade in en begäran till Thailand när det fick reda på att fotbollsspelaren reste hit med sin fru för deras smekmånad.

Han avböjde att säga om den australiensiska regeringen har kontaktat Bahrain direkt angående fallet.

AlAraibi har fängslats i Thailand eftersom Bahrain har bett om att han ska återvända för att avtjäna ett 10-årigt fängelsestraff för den påstådda skadegörelsen. Han flydde till Australien 2014 och vann politisk asyl där 2017. Han spelar fotboll för ett semiprofessionellt lag.

Prenumerera
KÄLLAKhaosod English, Associated
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/