Thailand försvarar beslutet att häkta fotbollsspelare, skyller på Australien

BANGKOK: Thailand försvarade på onsdagen (6 februari) sin arrestering av en bahrainsk fotbollsspelare med flyktingstatus i Australien, och sa att tjänstemän bara grep honom för att australiensiska myndigheter skickade ett "rött meddelande" från Interpol efter att han gick ombord på ett plan till Bangkok.

Hakeem Al Araibis fall har väckt internationell kritik eftersom en thailändsk domstol överväger en begäran om utlämning från Bahrain för att han ska avtjäna ett tioårigt straff relaterat till den arabiska vårens uppror 10. Han nekar till anklagelserna.

Han greps på Bangkoks internationella flygplats i november när han flög från Australien till Thailand med sin fru för en smekmånad.

Araibi, 25, säger att han utsätts för tortyr om han återvände till Bahrain. Han säger att han bara vill återvända till Australien, där han har bott sedan 2014 och spelar för en fotbollsklubb i Melbourne.
Australiens premiärminister Scott Morrison krävde igen på tisdagen att Araibi skulle släppas och skickas tillbaka till Australien och sa att han var "störd" över att se bilder på Araibi i bojor när han anlände till en domstolsförhandling tidigare i veckan.

Fängslad fotbollsspelare lämnar brottsdomstolen i Thailand den 4 februari

Det thailändska utrikesministeriet uppdaterade ett uttalande om fallet tidigt på onsdagen, som det beskrev som "involverande av två länder som konkurrerar om Herr Hakeems vårdnad".

 

Det sa att Thailand bara blev inblandat "av en slump" efter att en polisbyrå som hanterar Interpol-ärenden i Australien meddelat thailändska myndigheter att Araibi hade gått ombord på ett flyg till Bangkok och var föremål för ett "rött meddelande" initierat av Bahrain.

"Det tog flera dagar efter Hakeems ankomst innan de australiska myndigheterna informerade oss om att det röda meddelandet hade avbrutits", heter det i uttalandet.

"Vid den tiden hade rättsliga förfaranden i Thailand angående Mr. Hakeem redan påbörjats och kunde inte vändas", stod det.

Australiens utrikesminister Marise Payne uppmanade thailändska myndigheter att använda sitt omdöme i Araibis fall.

"Med tanke på att han är permanent bosatt i vårt land, på väg mot medborgarskap, har vi uppmuntrat Bahrains regering att inte gå vidare med utlämningsansökan, och vi har uppmuntrat den thailändska regeringen att utöva den diskretion som de har tillgänglig för dem ” berättade hon för Australian Broadcasting Corporation från Samoa.
Australiens kontor för inrikes frågor bekräftade i december att den federala polisen hade informerat thailändska myndigheter om att en person med en röd notis var på väg till Thailand, men sa inte om byrån var medveten om att Araibi hade flyktingstatus.

Thailands justitieminister är planerad att hålla en nyhetsbriefing om fallet senare på onsdag.

Araibi dömdes för att ha vandaliserat en polisstation under 2011 protester mot regeringen i Bahrain och dömdes till 10 års fängelse i frånvaro efter att han flytt.
Han förnekar anklagelserna och säger att han spelade i en tv-sänd fotbollsmatch vid tidpunkten för attacken på polisstationen.

New York-baserade Human Rights Watch har sagt att Araibi torterades av Bahrainska myndigheter på grund av sin brors politiska aktiviteter under den arabiska vårens uppror 2011.
Bahrainska myndigheter förnekar anklagelser om tortyr.

Läs mer på https://www.channelnewsasia.com/news/asia/thailand-blames-australia-for-arrest-of-refugee-bahraini-footballer-11206492

Prenumerera
KÄLLAKanal Nyheter Asien
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/