Thailand gör Siamese Fighting Fish till officiellt National Aquatic Animal

Liten, testig och iögonfallande med en färgglad fena fjäderdräkt, den siamesiska kampfisken utsågs i tisdags till Thailands nationella vattenlevande djur.

Känd i västerlandet som en bettafisk, är undervattensbråkaren populär i akvarier i hemmet för sin skimrande kropp och svans i många färger.

Regeringen sa i ett uttalande att regeringen gav grönt ljus för ett förslag om att "kampfisken ska vara den nationella fisken", med hänvisning till dess historiska och kulturella betydelse.
Det väcker nostalgikänslor för äldre generationer i Thailand – som bytte namn från Siam 1939. De minns en tid när fisken handlades och sparrades i barndomens lekar.

"De flesta thailändare när de var unga, särskilt på landsbygden, fångade fisken från kanaler och dammar," sa Sakda Sihapat, en vaktmästare vid Siamese Fighting Fish Gallery i Samut Prakhan, till AFP.

Galleriet ligger en 15-minuters resa från Bangkok med båt över Chao Phraya-floden - som sägs vara bettas inhemska badplatser.

Men Thailands vattendrag har förändrats under åren med jordbruks- och kommersiell utveckling som driver ut lokala arter.

Barn som letar efter fisken idag kommer mest att se den i djuraffärer.

"Du måste gå till ett riktigt jungfruligt träsk för att hitta den här fisken, och det finns inte några längre," sa Sakda.

Thailands officiella nationaldjur är elefanten.

Bild efter inläggsinnehåll
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/