Samtal på hög nivå mellan Kina och Thailand om ytterligare strategiska partnerskap som äger rum i Chiang Mai

Thailand flagga i kombination med Kina flagga

CHIANG MAI, Thailand, 16 februari – Besökande kinesiska statsrådet och utrikesministern Wang Yi och Thailands utrikesminister Don Pramudwinai höll här strategiska samråd i lördags.

Wang sa under samråden att Kina och Thailand är övergripande strategiska samarbetspartners och att de två sidorna bör förbättra strategisk kommunikation, öka strategiskt samarbete och arbeta tillsammans för att ge ett positivt bidrag till fred, stabilitet och utveckling i regionen.

Wang noterade att Thailand innehar den roterande ordföranden i Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) i år, och Wang sa att Kina stöder uppbyggnaden av ASEAN-gemenskapen och kommer fullt ut att stödja Thailand för att fullgöra sina uppgifter som ordförande för ASEAN.

Kina är villigt att samarbeta med Thailand för att driva fram kopplingen mellan Belt and Road-initiativet och ASEAN:s övergripande plan för anslutning, främja regional anslutning och hållbar utveckling, framgångsrikt hålla Kina-ASEAN-året för medieutbyten, höja försvarsnivån och säkerhetssamarbete och pressa framåt utvecklingen av förbindelserna mellan Kina och ASEAN och samarbetet i Östasien för att uppnå större framsteg, sade Wang.

Under de senaste åren har grunden för den vänliga opinionen mellan de två länderna ytterligare konsoliderats och de två sidorna har haft god samordning och samarbete i internationella och regionala frågor, sade han.

Kina är nöjd med den nuvarande utvecklingen av banden mellan de två länderna och är villigt att gå ihop med den thailändska sidan i ett försök att föra banden mellan Kina och Thailand till en ny topp, tillade Wang.

Wang välkomnade Thailands premiärminister Prayut Chan-o-Cha att åka till Kina för att delta i det andra bält- och vägforumet för internationellt samarbete i april i Peking, i hopp om att det kommer att fungera som en möjlighet för de två länderna att ytterligare öka ömsesidigt fördelaktigt och vänligt samarbete .

Thailands utrikesminister Don Pramudwinai sa för sin del att Thailand och Kina har åtnjutit ömsesidigt förtroende på hög nivå och djup vänskap, med frekventa utbyten på hög nivå och fruktbara framgångar i ekonomiskt samarbete.

Thailand välkomnar Kinas utveckling och vitalisering, i hopp om att Kina kommer att spela en viktigare roll för att upprätthålla världsfred och utveckling, sa Don.

Den thailändska utrikesministern sa att det Kina-föreslagna Bälte- och väginitiativet kommer att ge fler möjligheter för utvecklingen av Thailand samt samarbetet mellan de två länderna.

De två sidorna hade också en djupgående diskussion om internationella och regionala frågor av ömsesidigt intresse och nådde en bred konsensus.

KÄLLAXinhua
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/