Thailändsk export minskade med 5.65 % jämfört med föregående år i januari, till stor del på grund av handelskriget mellan USA och Kina

Den thailändska exporten sjönk med 5.65 procent jämfört med föregående år i januari, till stor del beroende på effekterna av handelskriget mellan USA och Kina, apprecieringen av thailändska baht och ökad konkurrens från Asean-marknaderna.

I januari uppgick kungarikets totala exportvärde till 18.993 miljarder USD (593.87 miljarder Bt), medan importvärdet uppgick till 23.026 miljarder USD, vilket ledde till ett handelsunderskott på 4.032 miljarder USD.
"Nyckelfaktorerna som orsakar nedgången i exportvärde är handelskriget, bahtens uppskattning och ökad konkurrens", sa Pimchanok Vonkorpon, generaldirektör för handelsministeriets kontor för handelspolitik och strategi (TPSO) i morse under en presskonferens.
I januari led thailändsk export en nettoförlust på 240.5 miljoner dollar till följd av handelskriget.

Thailändsk export till Kina som är i leveranskedjan som påverkas av handelskriget minskade med 17.3 procent, vilket minskade den totala exporten med 393.4 miljoner dollar, enligt TPSO:s forskning. Nyckelvarorna i denna kategori inkluderar exporten av bil- och bildelar till Kina, som minskade med 49.7 procent i januari, och dator- och kretsdelar, som minskade med 22.3 procent.

Samtidigt ökade thailändska varor som gynnades av att ersätta kinesiska varor på den amerikanska marknaden endast med 9.4 procent i januari, vilket ökade det totala exportvärdet med 148 miljoner dollar. Varorna i denna kategori inkluderar fordons- och bildelar som ökade med 26.6 procent och järn som ökade med 66.8 procent.

Pimchanok varnade dock för att fordonsexport till USA kan möta svårigheter inom en snar framtid, eftersom USA-Mexica-Kanada-avtalet (USMCA) kan leda till en minskning av USA:s import av bildelar från Thailand.

Dessutom gjorde apprecieringen av den thailändska baht till Bt31 per US-dollar i januari thailändska varor mindre konkurrenskraftiga jämfört med konkurrerande varor, sa Pimchanok.

"Bathen kommer att fortsätta stiga i år. Det kommer sannolikt att bli högre inflöden av utländsk valuta till den thailändska ekonomin genom turism, investeringar på aktiemarknaden och den östra ekonomiska korridoren”, sa Prinn Panitchapakdi, medlem av Thailands börs (SET) styrelse under ett möte. separat händelse. Prinn är även landschef för CLSA Securities (Thailand).

Pimchanok tillade: "Bahten kan komma att öka ytterligare, särskilt om det kommande allmänna valet går smidigt."

Ökad konkurrens på Asean-marknaden utgör också en utmaning för thailändsk export.
"Det kan bli ökad konkurrens om thailändsk export eftersom vissa Asean-grannar har undertecknat frihandelsavtal (FTA) med andra länder", fortsatte hon och nämnde FTA-avtalet mellan Vietnam och EU som ett exempel.

Efter att ha sett en minskning med 23.6 procent under 2018, såg gummiexporten en fortsatt nedgång på 15.1 procent i januari.

"Detta beror delvis på handelsavledning från Kina, en viktig köpare av thailändskt gummi. Kina har börjat investera i gummiproduktion på utländska marknader som Laos och Kambodja, och importera från dessa marknader istället”, förklarade Pimchanok.

Med tanke på uppskattningen av den thailändska baht och ökad konkurrens från Aseans grannar, sa generaldirektören att de thailändska producenterna framöver bör fokusera på att upprätthålla den höga kvalitetsstandarden på sina varor.

Prenumerera
KÄLLANationen
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/