Vad valresultaten betyder och vart den thailändska regeringen går härifrån för nybörjare

Följande artikel är med tillstånd av Reuters. All kredit ges till dem. Vi lägger upp det igen eftersom det ger en utmärkt, opartisk sammanfattning av vad valresultaten vid denna tidpunkt betyder för Thailand.

BANGKOK (Reuters) – Två dagar efter ett val som var menat att återställa demokratiskt styre och stabilitet, har Thailand sjunkit djupare in i osäkerhet tack vare ett komplext parlamentariskt system som kritiker säger att militärjuntan tänkt ut för att slå sina rivaler.

Valkommissionen har anklagats för inkompetens och till och med delaktighet i fusk i söndagens omröstning, och det kan ta ytterligare sex veckor att publicera officiella resultat för underhuset med 500 platser.

Kommissionen tillkännagav på måndag vinnarna av 350 platser i representanthuset, men resten kommer inte att tillkännages förrän den 9 maj.
Tills dess kommer det att vara oklart om nästa regering kommer att bildas av partiet som vill att juntaledaren och tidigare militärchefen Prayuth Chan-Ocha ska stanna kvar som premiärminister eller den "demokratiska fronten" som leds av partiet som avsattes vid en kupp 2014 .

VARFÖR TAGER DET FULLSTÄNDA RESULTATET SÅ LÅNGE?
Dels på grund av komplexa valregler som skrevs av anhängare till juntan för tre år sedan, och dels på grund av att valkommissionen ännu inte har slutfört en fullständig räkning.

De flesta partier uppskattar faktiskt sin grova andel av platserna från delresultat och båda sidor har börjat förhandla om att sätta ihop en koalition på den grunden.

Prayuths parti har förmodligen tillräckligt med röster för att behålla honom som premiärminister, men det behöver koalitionspartners i representanthuset, parlamentets underhus, för att bilda en stabil regering.

VAD KRÄVS DET FÖR ATT VINNA VALET?
Officiellt är den magiska siffran för att välja nästa premiärminister 376 röster – en majoritet av en sammanlagd röst mellan representanthuset med 500 platser och senaten med 250 platser.

Men utmaningen att få 376 röster är olika för de två lägren.

Eftersom senaten helt och hållet utses av juntan behöver Prayuths parti bara cirka 126 husplatser, antingen på egen hand eller med koalitionspartners.
Men den "demokratiska fronten" för partier som leds av lojalister till den avsatta före detta premiärministern Thaksin Shinawatra måste vinna 376 av de 500 platserna i huset för att välja premiärminister eftersom den inte kan räkna med många, eller ens några, senatens röster.

VALPLATSPLATSER VS FESTPLATSER
Endast 350 platser i representanthuset är direktvalda "valkretsplatser" där kandidaten med flest röster vinner distriktet i ett först-förbi-post-system.

Vinnarna av dessa platser tillkännagavs på måndagen.

Det pro-Thaksin-oppositionella partiet Pheu Thai vann 137 mandat i parlamentet medan det projuntavänliga partiet Palang Pracharat, som vill behålla Prayuth vid makten, vann 97 platser.

Det alliansfria partiet Bhumjaithai, som officiellt har anslutit sig till inget av lägren, vann 39 platser. Demokratiska partiet, som sa att det inte ställer sig på Pheu Thais sida, fick 33 platser.

Ett nytt progressivt parti, Future Forward, fick 30 mandat. Det skulle vara en del av en antijuntademokratisk front.

Övriga partier fick 14 mandat.

FESTPLATSER
De återstående 150 ”partiplatserna” i underhuset tilldelas enligt en komplicerad formel baserad på det totala antalet avgivna röster och varje partis andel av den rikstäckande rösten.

Formeln delar det totala antalet avgivna röster i hela landet med de 500 platserna i representanthuset. Så, om 40 miljoner människor skulle rösta, skulle "värdet" av en mandat i kammaren vara 80,000 XNUMX röster.

Formeln begränsar faktiskt antalet mandat ett parti kan få. Om ett parti redan nått eller är nära sin gräns i valkretsmandat kan det inte få fler partimandat.

Den exakta fördelningen av partiplatserna kommer inte att bli känd förrän valkommissionen släpper inofficiella resultat, som väntas på fredag. Det visar det totala antalet avgivna röster och partiernas andel av dem.

De definitiva siffrorna kommer dock inte att släppas förrän den 9 maj, då de officiella resultaten publiceras. Som sagt, delresultat upp till 94 procent som släpptes på söndagskvällen ger ledtrådar.

Eftersom Pheu Thai redan har 137 mandat i valkretsen, kan det mycket väl ha överskridit sitt mandat "tak" och kommer därför inte att få några partiplatser.

Men Palang Pracharat har bara 97 mandat i valkretsen, och eftersom det också ledde den nationella folkomröstningen, kommer det sannolikt att få 15-25 fler partiplatser.

Att lägga samman platserna skulle placera Palang Pracharat mycket nära de 126 platser som den behöver för att rösta Prayuth in som premiärminister, vilket är anledningen till att många antar att juntaledaren kommer att stanna kvar.

SÅ VEM FÅR FOTA EN REGERING?
Tekniskt sett skulle båda sidor behöva bara mer än 250 platser, eller hälften av underhuset med 500 ledamöter, för att bilda nästa regering.

Den "demokratiska fronten" skulle dock behöva 376 platser i kammaren för att först få en av premiärministerkandidaterna från sin sida godkänd, eftersom den inte kunde förlita sig på att medlemmar av den juntautnämnda senaten skulle stödja sina kandidater.

Palang Pracharat, förutsatt att alla senatsmedlemmar röstar i rad, kommer att vara nära de 126 platser som behövs för att få Prayuth att stanna kvar. Det kommer dock att behöva koalitionspartner som kan förlita sig på mer än 250 platser i kammaren för att bilda en stabil koalitionsregering.

Prenumerera
KÄLLAReuters, thailändskt visum
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/