Grupp av expats baserade i Isaan lanserar en petition till regeringen som ber om en invandringsreform

Thailand-

En grupp expats baserade i Isaan har lanserat en petition som lobbar för reformer av Thailands immigrationsbyrå och även för att avskaffa TM.30-formuläret.

Gruppen beskriver sig själva som ett "kollektiv av utlänningar och thailändare som vill reformera thailändsk invandring".

Uppropet finns på http://reform-thai-immigration.com/

Arrangörerna siktar på att få 10,000 XNUMX personer att skriva under namninsamlingen.

När målet är nått kommer petitionen, tillsammans med brevet nedan, att skickas till Thailands premiärminister, chefen för Thailands immigrationsavdelning och chefen för tidningen för utrikesfrågor, säger sajten.

Uppropet lades även ut på sajten på thailändska. TM30, som nu tillämpas kraftfullt över hela landet, är regeln där blanketten ska lämnas in inom 24 timmar efter att en utlänning har befunnit sig på en ny adress. Detta inkluderar utlänningar som bor här på heltid på arbets- eller pensionsvisum som tar till exempel en helg utanför staden till en annan provins.

Flera rapporter om att utlänningar inte rapporterat och åkt på ett tvådagars besök i Bangkok för att träffa vänner och familj och sedan fått böter på tusentals baht för att de inte lämnat in rapporten inom 24 timmar har varit i thailändska medier under de senaste veckorna.

Reaktionen på sociala medier har varit blandad. Pattaya News konstaterar, med vissa personer som stöder det, en del säger att utlänningar är gäster i landet och inte borde ifrågasätta reglerna och en del säger att även om tankeprocessen var trevlig så skulle det inte bli någonting. Vissa personer sa till och med att namnen på listan kunde användas för att identifiera olyckliga utlänningar och ge dem ytterligare problem vid immigration.

 

Brevet lyder: (Redaktörer Notera, vi har inte redigerat bokstaven, stavnings- och grammatikfel är de av författarna till brevet)

 

Till:

Den thailändska regeringen och thailändsk immigration

 

Vi är en representativ grupp av utländska och thailändska personer som bor i Thailand med thailändska makar eller partners och thailändska barn. Vi arbetar här, bidrar till samhället och ekonomin i landet.

 

Vi älskar Thailand och gör vårt bästa för att följa lokala lagar. Nyligen gällde de nya reglerna kl invandringen orsakar enorma problem för utlänningssamfundet och några av dem som har bott här och inte orsakat några som helst problem med de thailändska myndigheterna.

 

Enligt artikel 37 måste alla utlänningar som är bosatta i Thailand och som besöker en annan provins i mer än 24 timmar rapportera till immigrationen. Det finns 77 provinser i Thailand. Det betyder att om en utländsk lärare bor i Buriram och bestämmer sig för att tillbringa en helg i Surin på måndag morgon, kan han inte undervisa. Han måste anmäla sig till immigrationen. Även om han bor med fru och barn, och hyresvärden (hans fru) måste också anmäla sig till immigration med blankett TM30. Immigration har redan register över alla utlänningsadresser. Varje utlänning måste uppge sin adress via formuläret TM47 om han vistas i Thailand i 90 dagar.

 

Vi förstår helt resonemanget bakom formuläret TM47 och många har välkomnat onlinerapporteringen. Så är fallet i de flesta västländer. Vi måste också ansöka om ett års visumförlängning.

Fram till 2018 har användningen av blankett TM30 aldrig tillämpats strikt. Men nu bötfälls utlänningar och thailändare för att de inte har lämnat in blanketten TM30 när de återvänt till sin hemadress efter en helg i en annan provins. Denna rapportering gäller även turister men det är hotellens skyldighet att anmäla dessa utlänningar till immigration. Vad händer med personer som bor i AirBNB-boende?

 

Eller bor i hus med thailändska hyresvärdar eller till och med deras thailändska familj som hyresvärdar? Många turister blir allt mer frustrerade över att de nya TM30-reglerna tillämpas.

 

Tillsammans vill gruppen av personer som undertecknar denna uppmaning se en lagändring som skulle leda till att blanketten TM30 avskaffas helt. Denna immigrationslagstiftning har funnits sedan 1979.

 

Lagar kan förändras och utvecklas för att hålla sig i linje med dagens teknik. Vi är övertygade om att formen TM30 är föråldrad och orsakar alldeles för många problem som inte hade funnits tidigare. Turister och expats som anländer till Thailand kontrolleras också på flygplatser eller immigrationsställen. Tekniken har blivit bättre och bättre, att rapportera adresser på papper, personligen, är inte effektivt och kontraproduktivt.

 

Användningen av Form TM 30 gör ingenting för att hjälpa eller minimera terrorism, och det innebär en skyldighet för thailändska hyresvärdar eftersom det är dem som måste rapportera sina utländska gäster. Som formuläret TM28 är det också ineffektivt eftersom de flesta polisstationer inte ens vet vad det är och ofta inte accepterar det även om det tydligt står att det kan lämnas in till en lokal polisstation (Se paragraf 37 (4) i immigrationslagen). Så det finns många ändringar som skulle kunna göras av paragraferna 37 och 38 i Thailands immigrationslag.

 

Med respekt vädjar vi till den thailändska regeringen att ändra immigrationslagen, eller som före 2018, inte tillämpa formuläret TM30 så rigoröst (kanske var det i Phuket men verkligen inte överallt och inte enhetligt). Vi, som grupp, tror att strikt efterlevnad av formuläret TM30 bara kommer att skapa fler problem och i slutändan visa en massiv nedgång i turism, utländska investeringar och existensen av thailändska familjer som bor med utlänningar. Vi begär detta i Thailands intresse.

 

Detta är vår högtidliga vädjan på uppdrag av alla utlänningar som bor i eller reser runt i vårt älskade Thailand. Vänligen acceptera detta brev som ett förslag och som ett sätt att lösa en fråga, som vi tror bara kan bidra till att öka pressen och så småningom bli en negativ inverkan på den thailändska ekonomin.

 

Med respekt.

 

Länge leve kungen.

[Ditt namn]

Uppropet finns på http://reform-thai-immigration.com/

Prenumerera
KÄLLAThai visum,
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/