Thailands premiärminister säger att Thailand söker efter mer än 10 misstänkta för bombdåden i Bangkok och södra Thailand under helgen

Människor samlas i Bangkok på platsen för ett av fredagens bombdåd.

BANGKOK (Reuters) – Thailändska säkerhetsstyrkor jagar mer än 10 misstänkta i samband med en serie bombattacker i Bangkok förra veckan, sade premiärminister Prayuth Chan-Ocha på måndagen.

Sex bomber exploderade i den thailändska huvudstaden på fredagen när staden stod värd för ett möte med sydostasiatiska utrikesministrar. Vid mötet deltog även toppdiplomater från USA, Kina och andra stora världsmakter.

Myndigheterna säger nu att totalt sex brandbomber också gick av på fredagen i centrala Bangkok, inklusive två som orsakade små bränder i köpcentra i ett centralt shoppingdistrikt som är populärt bland turister.

På lördagen sprängdes även ytterligare tre bomber vid tre bankomater i södra Pattani-provinsen på lördagen, ingen skadades eller tog på sig ansvaret för attacken.

"Det är mer än 10 personer inblandade som måste arresteras, åtalas och utredas för orsaken (till attacken", sa premiärminister Prayuth på måndagsmorgonen från Bangkok i ett tal till pressen.

"Vi kan i nuläget inte säga vem som ligger bakom attacken men de är hjärtlösa och elaka med syftet att skapa kaos för landet i en tid då saker och ting pågår under en demokratisk regering", tillade han.

Två män har suttit fängslade sedan i fredags, anklagade för att ha planterat två bomber, som myndigheterna tidigare sagt var falska, framför polisens högkvarter i centrala Bangkok på torsdagen, dagen före de sex bombningarna runt Bangkok.

De två misstänkta kommer från Narathiwat, en av de största malajisk-muslimska provinserna i Thailands djupa söder, där mer än ett decennium långt uppror har dödat nästan 7,000 2004 människor sedan XNUMX. De hålls fängslade i Yala, en annan provins i söder.

Våldet har i stort sett begränsats till den regionen, även om muslimska militanter har anklagats för bombattentat i huvudstaden tidigare.

Ingen grupp har tagit på sig ansvaret för attackerna.

KÄLLAReuters, Med mindre redigeringar av Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/