Flyktade fångar från Pattaya Courthouse fångade, Bart Allen Helmus, American National, i koma av självförvållad skottskada

Sa Kaeo-

Alla tre förrymda flyktingar från Pattayas provinsdomstol är borta från gatorna och fångades i Sa Kaeo bara kilometer från Kambodjas gräns sent i eftermiddags. En, en amerikansk medborgare ligger i koma efter en självförvållad skottskada enligt thailändsk polis och två är häktade. De rymlingar hade varit på flykt sedan måndag eftermiddag den 4 november, när de gjorde ett vågat jailbreak dagtid från häktescellerna i Pattayas provinsrättshus i Jomtien.

Från vänster till höger, Noi Ton Nintet, 41, Siranapa Wisetrit, 31 och amerikanen Bart Allen Helmus, 39

De tre fångarna, som i pressen utnämndes till Mr. Bart Allen Helmus, 39, amerikansk medborgare, hans fru Sirinapa Wisetrit, 31 och en 41-årig thailändsk man, Mr. Noi Ton Nintet, flydde Pattayas provinsdomstol. runt 3 måndag. CCTV på platsen visade en kaotisk scen, där fångarna högg en vakt med en liten kniv, kapten Tanamet Potipan och tog hans fängelsenycklar och hotade andra vakter vid ingången med ett skjutvapen. Det är fortfarande oklart hur fångarna fick tag i vapnen och händelsen är fortfarande under utredning enligt Pattaya och Nongprues polis.

Kapten Tanamet återhämtar sig fortfarande på ett lokalt sjukhus och är fortfarande i allvarligt men stabilt tillstånd.

Kapten Tanamet Potipan, polisen som knivhöggs av fångarna när de flydde Pattaya Court Jail

Fångarna låste sedan upp ingången till domstolen med hjälp av de stulna nycklarna, som video på CCTV visar, samtidigt som de hotade att skjuta domstolsväktare vid ingången och krävde att de skulle lägga sig på marken. De flydde, fortfarande i bojor, till en väntande Silver-White Izuzu D-max pickup som hade lämnats framför domstolsbyggnaden med nycklarna inuti av två thailändska medbrottslingar, endast vid denna tidpunkt namngivna för pressen som Max och Orn.

En av medbrottslingarna som ska ha lämnat flyktbilen för de misstänkta, Max.
Orn, den andra medbrottslingen som hjälpte till att lämna ett flyktfordon åt fångarna vid tingshuset.

Polisen satte kontrollpunkter över Pattaya och Chonburi-området i hopp om att fånga de misstänkta över natten på måndag. Sociala medier surrade när polisen varnade att flyktingarna var beväpnade och farliga. Under tiden flydde trion till Sriacha, inte långt från Tons familjehem och tillbringade natten på en okänd plats.

På tisdagseftermiddagen tog sig trion till Sa Kaeo i ett försök att fly till Kambodja och bytte fordon två gånger i en plan som enligt thailändsk polis var välformad och planerad. De hade bytt kläder och lyckades ta bort sina bojor. Med hjälp av tips från allmänheten och CCTV thailändsk polis hittade den ursprungliga utrymningsfordonet på tisdagseftermiddagen övergivet på en motorväg söder om Pattaya samt identifierade medbrottslingarna som hjälpte dem att fly och arrestera dem i deras hem i det lokala Pattaya-området.

Polisen hittar det ursprungliga flyktfordonet övergivet på en motorväg nära Rayong.

Polisen lyckades identifiera ett av fordonen som användes under bytet och delade det på sociala medier tisdagskvällen och erbjöd en belöning på 50,000 XNUMX baht om någon kom fram med mer information. Under tiden upptäcktes fordonet nära Sa Kaeo, på gränsen till Kambodja, och polisen visste att tiden rann ut för att fortfarande fånga trion i Thailand. De hade också fått ytterligare information om flyktplanerna från de två medbrottslingar som redan var häktade.

Utrymningsfordonet och belöningsmeddelandet som publicerades av thailändsk polis på tisdagskvällen när polisen stängde in på flyktingarna.

Tidigt på tisdag morgon runt 1:00 kom ett tips till thailändsk polis som identifierade fordonet på bilden ovan och polisen reagerade snabbt i Sa Kaeo, cirka tre mil från gränsen till Kambodja. I fordonet hittade de ett thailändskt par och trodde först att honan kan ha varit Sirinapa själv. Dessa var dock ytterligare medbrottslingar och efter flera timmars förhör slogs det fast att den ursprungliga trion misstänkta fortfarande var på flykt. Namnen på dessa medbrottslingar har inte offentliggjorts i nuläget.

Nätet höll dock på att stängas. Polisen förhörde de nya misstänkta och samlade in ytterligare information som förstärkte att trion nu försökte, via land, ta sig till Kambodjas gräns. Hundratals poliser, arméer, specialstyrkor och frivilliga finkammade området under hela natten. Invånare i Sa Kaeo och chefer för lokala byar uppmanades att rapportera allt misstänkt och att hålla sig inomhus. Området runt gränsen är mycket lantligt och trädbevuxet och uppgiften att hitta trion var utmanande.

Onsdag eftermiddag, bara några kilometer från gränsen till Kambodja i Sa Kaeo, följde polisen en rad tips från lokala invånare och nollställde platsen för de förrymda fångarna. Efter att ha blivit omringad av polis och uppmuntrad att lämna in sig, gjorde Noi Ton Ninthet, 41, det, endast klädd i boxare för att visa att han var obeväpnad när han gick över en åker. Han hade ytterligare två kvinnliga medbrottslingar med sig som hjälpte till flykten, vilket gav upp till sex personer som hade hjälpt trion. Noi väntade också på rättegång för mycket allvarliga anklagelser om narkotikahandel och är enligt polisen även en farlig narkotikahandlare på hög nivå.

Noi Ton Ninthet kort efter att han överlämnat sig själv med ytterligare två icke namngivna kvinnliga medbrottslingar.

Sökandet var inte över. Den thailändska polisen visste att de två sista flyktingarna inte var långt ifrån där Noi hittades. Polisen lyckades få kontakt med herr Helmus i en skog i närheten, men han vägrade att förhandla och hotade flera gånger att öppna eld med vapnet han hade med sig. Till slut sköt Helmus sin fru och sig själv i ett mord-självmordsförsök när polisen stängde in dem för att med våld ta dem i förvar.

Polisen tätar det flyktiga paret. Detta togs sekunder efter att herr Helmus sköt sig själv och sin fru. Hon skadades endast lindrigt.

Bart Allen Helmus, en 39-årig amerikan som riskerar dödsstraff och livstids fängelse för påstådd narkotikahandel i Pattaya-området ligger i koma efter en självförvållad skottskada enligt polisen.

Polisen bär ut Mr. Helmus, som vid denna tidpunkt var i koma av en självförvållad skottskada när Siranapa gråter i en polisbil bakom.

Sirinapa Wisetrit, 31, hans fru, fick lindriga skador efter att ha blivit skjuten av Bart i ett mordförsök/självmord när polisen stängde in och är häktad. Hon är gravid i tredje månaden med hans barn. Barnet är oskadat.

De greps båda ursprungligen den 13 juli i år i Pattaya, Thailand med 988 gram kristallmetamfetamin, lokalt känt under sitt slangnamn "Ice", ett skjutvapen med en betydande mängd ammunition och 205,000 XNUMX baht i kontanter som påstås ha tjänats från narkotikahandel i Pattaya-området. De fångades i en stingoperation där en hemlig informatör köpte Ice från dem i deras hem, vilket sedan ledde till en framgångsrik polisrazzia. Herr Helmus ska ha erkänt brottet och uppgett att han hade köpt drogerna från darknet över internet. De stod båda inför ett maximistraff på dödsstraff och livstids fängelse.

Mr. Bart Allen Helmus, American National, vid sin ursprungliga arrestering i Pattaya i juli 2019.

Polisen hade ursprungligen identifierat Helmus från ett tips efter att en annan utlänning, som inte har nämnts i pressen, ertappades med illegala droger när han försökte lämna landet och i en överenskommelse lämnade ett tips som identifierade Herr Helmus som den ursprungliga säljaren av varan. Pattaya-polisen berättade för Pattaya News redan i juli att Herr Helmus hade varit på deras radar ett tag och hade verkat i Pattaya och sålt droger under ganska lång tid och levt upp en överdådig livsstil.

Några av föremålen som hittades under Bart Allen Helmus gripande i juli är utställda.

De flyktingmisstänkta och alla medbrottslingar förväntas alla återföras till Pattaya Remand Prison och står inför många ytterligare åtalspunkter.

Polisen tror att det kan finnas ytterligare medbrottslingar och utredningen om rymningen och händelsen fortsätter. Håll utkik på Pattaya News för den senaste utvecklingen.

Rättelse: En originalrapport angav att Helmus hade avlidit, baserat på uttalanden från medicinsk personal, thailändsk media, polis och armétjänstemän i området. En sjukhusdirektör rättade senare till detta och sa att han ligger i respirator och ligger i koma nära döden i kritiskt tillstånd, möjligen hjärndöd, men hans hjärta slår.

Sändning
Användarrecension
5 (1 röst)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/