Rättsliga strider, hot om att stämma industriminister, grupptalan börjar på grund av underlåtenhet att skylla på tre gårdskemikalier i Thailand.

Ett nätverk av 686 medborgargrupper, som stöder förbudet mot paraquat, glyfosat och klorpyrifos, har hotat att väcka åtal mot industriminister Suriya Juangroongruangkit för att ha avstått från den tidigare resolutionen från National Hazardous Substances Committee (NHSC) som förbjuder de tre jordbrukskemikalierna.

Grupperna varnade också för att de, i samarbete med ett team av amerikanska advokater inblandade i grupptalan mot den amerikanska tillverkaren Monsanto, kommer att inleda en grupptalan denna månad, på uppdrag av dem som drabbats av de farliga ämnena.

Grupperna ifrågasatte legitimiteten i resolutionen, som antogs den 27 novemberth av det nya NHSC som leds av Mr. Suriya, vilket vänder på den 22 oktobernd resolution från det gamla NHSC, som förbjöd alla tre substanserna.

Den nya resolutionen försenar förbudet mot parakvat och klorpyrifos i sex månader och tillåter kontrollerad användning av glyfosat under ospecificerad period.

De medborgerliga grupperna säger att Mr Suriyas påstående att herbiciden glyfosat är säker och för närvarande används i 161 länder, inte stöds av några trovärdiga bevis och motsäger resultaten från Världshälsoorganisationen.

De ifrågasatte också påståendet från nya NHSC om att förbudet mot kemikalierna från den 1 decemberst kan bryta mot Världshandelsorganisationens avtal som kräver att Thailand ska meddela medlemsländerna 60 dagar innan förbudet.

Grupperna sa att det finns ett undantag från regeln om förhandsbesked om det finns ett akut behov av hälsoskäl att verkställa förbudet.

De uppmanade industriministeriet att publicera den 22 oktobernd resolution i Royal Gazette så snabbt som möjligt, vilket i praktiken gör det till landets lag.

Källa: ThaiPBS

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/