Folkhälsoministeriet och Bangkoks guvernör håller presskonferens, berätta för folk "Snälla... lämna inte Bangkok. Stanna kvar. Håll dina släktingar säkra."

Bangkok-

Vid en presskonferens i eftermiddags från Folkhälsoministeriet och en andra presskonferens från Bangkoks guvernör Pol. General Aswin Khwanmuang, budskapet var tydligt - Återvänd inte hem till era provinser, skydda era släktingar och håll er på plats och denna kris kommer att vara över mycket snabbare.

Med virala videor och foton som delas brett av tiotusentals människor som ställdes upp vid bussterminaler och inrikesflygterminaler i går för att resa, bad legioner av oroliga människor på sociala medier regeringen om hjälp med att försöka få människor att stanna hemma.

Situationen är komplicerad, eftersom uppskattningsvis 55 % av Bangkoks befolkning, som är i miljontals, arbetar dag till dag och tjänar cirka 300 (tio dollar US) baht per dag. Utan någon form av ekonomisk kompensation, och eftersom de allra flesta är informellt anställda i sina egna butiker eller på nöjesställen och inte får någon form av socialt stöd, är det svårt att hålla dem kvar utan alternativ. När icke väsentliga och alla underhållningsföretag stängdes förlorade miljontals människor sina jobb och sin inkomstkälla på ett enda ögonblick, om än tillfälligt. Med den nuvarande stängningen planerad till den 12 april, vilket är tre veckor bort, säger experter att mindre än 20 % av de permitterade har pengar för att överleva fram till det datumet, förutsatt att det inte skjuts tillbaka igen, om de inte får ekonomiskt stöd. De jobb som berörs är främst lågavlönade arbetare.

Bangkoks guvernör sa dock, baserat på information från passkontroll och kontroll av identifiering vid reseställen, att 90 % av resenärerna inte var thailändska och i första hand var utländska migranter som rusade till gränserna innan en eventuell förestående stängning. Han tror att majoriteten av thailändare förstår risken för sina släktingar och bor i Bangkok.

Finansiellt stöd har utlovats från finansministeriet, men hittills tycks de föreslagna paketen mest vara för att hjälpa företagare och investerare som drabbats av nedläggningarna och inte vanliga medborgare eller personal.

Samtidigt har Folkhälsoministeriet bett alla provinsguvernörer att se till att alla som återvänder till sina hemprovinser går in i självisolering i fjorton dagar och håller sig borta från äldre och utsatta. Vissa provinser, som Buri Ram, har redan gjort detta med framgång en tid.

Budskapet om social distansering gjordes också mycket tydligt av både guvernören och folkhälsoministeriet ... om det inte är avgörande att du reser, stanna hemma vid denna tidpunkt.

Välgörenhetsorganisationer, som inser behovet, har börjat samlas i hela Bangkok för att hjälpa till att erbjuda gratis mat till de behövande under denna tid. Pattaya News kommer att täcka detta i en andra detaljerad artikel.

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/