En viktig vecka framför Thailand och Pattaya som thailändskt kabinett att överväga om lättnader på restriktioner och nöddekretet

Bangkok-

Veckan som kommer kommer att bli en viktig vecka för Thailand eftersom den thailändska regeringen tisdagen den 28 april 2020 förväntas överväga att förlänga det nuvarande nöddekretet som kontrollerar majoriteten av restriktionerna och reglerna för att stoppa den potentiella spridningen av Covid- 19 Coronavirus i kungariket. Nöddekretet löper för närvarande ut i slutet av denna månad.

Många av de nuvarande åtgärderna på plats i Thailand för att hjälpa till att kontrollera Covid-19 Coronaviruset, till exempel ett nationellt utegångsförbud från 10:00 till 4:00, inrikes reserestriktioner, stängningar av de flesta icke väsentliga företag, internationella reserestriktioner, gräns stängningar etc. faller under dekretet samt nödbefogenheter som ges till premiärministern Prayut Chan-O-Cha för att kontrollera situationen. Nationella säkerhetsrådet uppgav i slutet av förra veckan att de har föreslagit den thailändska regeringen att förlänga nöddekretet eftersom de anser att situationen ännu inte är helt löst.

Samtidigt har många andra provinsguvernörer också antagit ytterligare regler och restriktioner med skydd av hårda straffböter och fängelsestraff på grund av nöddekretet, såsom stängningar av stränder, stoppande av kollektivtrafik som bussar och tåg, vissa provinsiella resestriktioner, obligatorisk mask bärande och ett försäljningsförbud för alkohol som har varit kontroversiellt bland många högljudda motståndare till förbudet på nätet.

Thailand rapporterade, från och med idag, 15 nya fall och 0 dödsfall. Fem av dessa fall importerades från thailändska medborgare som nyligen återvänt från utlandet. Landet har haft totalt 2,922 2,594 fall med 51 XNUMX återhämtningar och XNUMX dödsfall. Dagens totala antal icke-importerade ärenden är den lägsta på över en månad, vilket visar att landet verkar vara på en övergripande nedåtgående trend och att de åtgärder som infördes enligt nöddekretet, även om de kallas hårda av vissa kritiker, verkar ha gett positiva resultat till försök att kontrollera coronaviruset.

Landet har dock haft över 27 miljoner människor som ansöker om statligt ekonomiskt stöd under ett program för att distribuera 5000 baht i månaden (ungefär 150 USD) under tre månader. Den ursprungliga thailändska regeringens uppskattning av individer som skulle ansöka om detta stöd var 3 miljoner. Dessutom rapporterar flera sociala välfärdsorganisationer att uppskattningsvis 10-14 miljoner människor för närvarande är arbetslösa på grund av nedläggningar av nästan alla icke-nödvändiga företag i hela landet. Även om den thailändska regeringen har sagt att de genom att låna pengar kommer att kunna ge hjälp till fjorton miljoner av de 27 miljoner som ansökt, har många klagomål uppstått från dem som nekats det ekonomiska stödet.

Dessutom har virala bilder av matvälgörenhetslinjer i tusental varit aktiva på sociala medier över hela landet, särskilt i Pattaya, en stad som drivs av turism. Förra året kom uppskattningsvis 80 % av städernas totala intäkter från turismdollar och underhållnings- och besöksnäringen i en stad som välkomnar miljoner årligen. Sedan kontrollåtgärderna trädde i kraft har de allra flesta företag stängts av, vilket lämnat tusentals barer, nattklubbar, strippklubbar, karaokelounger, konserthallar, hotell, turistattraktioner och restauranger kusligt tysta. Många röster efterlyser lättnader i reglerna på grund av de ekonomiska skadorna och vissa har väckt oro över reglernas mänskliga kostnad i termer av självmord och våld i hemmet.

Premiärminister Prayut uttalade dock för pressen förra veckan att han inte skulle bli pressad av opinionen eller krav på att öppna ekonomin och att hans första prioritet var nationens hälsa och att ekonomin kom i andra hand. Analytiker och flera thailändska regeringsexperter tror att nöddekretet kommer att förlängas för att säkerställa att landet inte potentiellt får en skadlig andra våg av Covid-19 Coronaviruset.

Oavsett förlängning av nöddekretet eller inte sa premiärminister Prayut och Covid19 Center for Situational Administration, eller CCSA, att de kommer att titta på eventuella lättnader på vissa restriktioner. Reglerna för dekretet kan variera beroende på hur allvarlig situationen är, enligt premiärministern. Även om dekretet sannolikt kommer att fortsätta är det också troligt att vissa lättnader av de nuvarande reglerna kan komma att ske. Information om eventuella lättnader av reglerna kommer sannolikt också att ske tidigt denna vecka.

I många provinser, inklusive Chonburi, Pattayas hemprovins, upphör även de nuvarande restriktioner och order från guvernören den 30 april. Guvernörens har tidigare uttalat att alla nya order som utfärdas kommer att vara beroende av den nuvarande situationen med Covid-19 Coronaviruset samt statusen för nöddekretet som förlängs och eventuell nationell riktning. Chonburi har tidigare sagt baserat på den svåra ekonomiska situationen att de skulle vilja öppna igen men gav nyligen en disclaimer till sina uttalanden och sa att alla öppnande av affärer och lättnader av regler skulle baseras på den övergripande situationen i länderna med Covid-19.

Alla ögon kommer att riktas mot det thailändska kabinettet denna tisdag eftermiddag. När ett beslut väl är fattat kommer Chonburis regering sannolikt att släppa nya beställningar inom en dag eller så för att ge företagare möjlighet att förbereda sig om några restriktioner lättas denna vecka.

Pattaya News kommer att ge regelbundna uppdateringar under veckan om detta och alla senaste lokala och nationella thailändska nyheter.

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/