Thailändska nationella säkerhetsrådet överväger fortfarande alternativ för nöddekret

BANGKOK (NNT) – Hälso- och säkerhetsbyråer kommer att överväga att upprätthålla befintliga lagar istället för nöddekretet för COVID-19-kontroll, efter nödtillståndets slut, medan allmänheten ständigt påminns om att fortsätta vidta försiktighetsåtgärder.

Nationella säkerhetsrådets (NSC) generalsekreterare, general Somsak Rungsita, har efter diskussioner med vice premiärminister Wissanu Krea-ngam meddelat att säkerhets- och folkhälsomyndigheter kommer att överväga alternativa rättsliga åtgärder för att bekämpa covid-19 efter att nödtillståndet kommit till slutet.

Regeringen utropade det rikstäckande undantagstillståndet i mars som svar på covid-19-utbrottet. Ursprungligen inställd på en månad har undantagstillståndet förlängts flera gånger med nuvarande slutdatum den 30 juni.

NSC:s generalsekreterare sa idag att rättsliga åtgärder som ska vidtas efter utgången av nödtillståndet måste möjliggöra effektiva åtgärder för att kontrollera sjukdomen, och tillade att myndigheterna överväger lagen om smittsamma sjukdomar som för närvarande är aktiv parallellt med staten Nödsituation, liksom andra lagar om förebyggande och begränsning av katastrofer.

Han sa dock att situationen i andra länder, inklusive de som är försiktiga med en andra våg som Kina, Japan och Australien kommer att övervägas, tillsammans med att be att allmänheten inte sviker sin vakt och fortsätter att iaktta försiktighetsåtgärder.

General Somsak har förnekat all politisk agenda bakom att upprätthålla nödtillståndet och betonar behovet av extraordinära åtgärder för att möta folkhälsoproblem, och tillägger att politiska rörelser inte kommer att betraktas som ett skäl för att förlänga nödtillståndet eller inte, eftersom politiska protester är redan reglerat i andra lagar utan behov av nödförordning.

Källa: Thai National News Bureau

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/