Det största politiska mötet i Bangkok sedan före Covid-19 protesterar mot den thailändska regeringens politik

Bangkok-

Det största politiska mötet sedan före Covid-19, vars uppskattning av den faktiska storleken varierade mycket beroende på källan som citerades, visade sig protestera mot den nuvarande thailändska regeringen i Bangkok vid demokratimonumentet i går kväll.

Pattaya News täckte detta utförligt på vår thailändska nyhetssida under hela kvällen. Protesten leddes av The Student Union of Thailand och Free Youth-gruppen som hade sammanställt uppmaningen till protesten via sociala medier. Rallyt var det största politiska rallyt sedan före Covid-19-situationen och nöddekretet förbjöd i princip alla masssamlingar. Även om masssammankomster fortfarande är tekniskt förbjudna vid denna tidpunkt, hade regerings- och polistjänstemän tidigare i går eftermiddag sagt att de inte hade för avsikt att störa protesten.

Proteströrelsen ber om tre nyckelpunkter: Upplös parlamentet omedelbart, skriv om konstitutionen och sluta påstås hota aktivister och regeringsopposition både inofficiellt och officiellt med lagar, som inkluderade nöddekretet.

Demonstranter och individer som är anslutna till Thailands studentkår och The Free Youth-gruppen hävdar att mellan 2-3 tusen människor dök upp för demonstrationen. Thailändska kungliga polisens uppskattningar angav dock att rallyts storlek var mycket lägre, i hundratals människor. Bilder verkar visa storleken på rallyt som ungefär någonstans mittemellan dessa två uppskattningar, men oavsett är det det största politiska rallyt på många, många månader i Thailand.

Pollöjtnant Phakkhaphong Phongphetra, som är kommissionär för Bangkok Metropolitan Police Bureau, var personligen på mötet och övervakade säkerhetsproblem. Han berättade för pressen att demonstrationen enligt polisen var olaglig och tillstånd att hålla demonstrationen, vilket krävs enligt thailändsk lag, gavs inte. Det är okänt om några anklagelser kommer att riktas mot demonstranternas ledare och tjänstemän kommenterade inte denna fråga i går kväll.

Demonstranter sa samtidigt att om deras krav inte uppfylldes inom två veckor skulle de gå upp med förnyade och mer intensiva protester. Det var inte omedelbart klart vad "intensivare" protester betydde.

Demonstranterna inkluderade framträdanden, bland annat av Rap Against Dictatureship och Free Youths generalsekreterare Tattep "Ford" Ruangprapaikitseree (som nyligen hade varit i nyheterna för att ha rest till Rayong och protesterat mot regeringens hantering av den senaste Covid-19-incidenten där en egyptier soldat bröt karantänen och gick till ett köpcentrum). Talarna turades om att hålla passionerade tal till publiken från ett upphöjt podium i protestområdet.

Tattep talade specifikt om det faktum att Covid-19-låsningen och nöddekretet kostade hundratusentals människor jobb och hävdade att dekretet användes för att "kontrollera befolkningen" kontra att kontrollera virussituationen. Han och Free Youth-gruppen uppmanade också regeringen att skrota lagar, inklusive de under dekretet, som de ser som ett förbud mot masssamlingar och andra kränkningar av yttrandefriheten.

Samtidigt berättade Bangkokpolisens biträdande talesman för polisöverste Kritsana Pattanacharoen för Associated Thai Press att nationell polischef Pol General Chakthip Chaijnda hade utsett flera högt uppsatta poliser till evenemanget. Kritsana uppgav att människor hade rätt att uttrycka sig och sina åsikter men att de måste följa Covid-19-relaterade hygienregler och inte bryta mot några lagar när de gör det.

Protesten var fredlig, även om det förekom några mindre bråk med polisen när demonstranter slog ner metallbarriärer som blockerade åtkomst till vissa gator och närmare åtkomst till demokratimonumentet. Majoriteten av de som deltog i protesten tenderade att vara yngre, och många uppgav till pressen att de var högskolestudenter som var oroade över riktningen i sitt land. Nästan alla sågs bära en mask.

Före covid-19-krisen hade protesterna mot den thailändska regeringen ökat stadigt i Thailand, inklusive stora universitetsprotester i slutet av februari. De tidigare protesterna hade till stor del utlösts av ett domstolsbeslut i februari som upplöste det populära regeringsoppositionspartiet Future Forward.

Fotokredit: Trendsmap, Bangkok Post

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/