Inköp av ubåtar är för att säkerställa politisk stabilitet, sade Royal Thai Navy vid en presskonferens idag

Nationella -

Royal Thai Navy uttalade offentligt idag, den 24 augusti, vid en presskonferens att nödvändigheten av att köpa två ubåtar för ett belopp av 22.2 miljarder baht var för att säkerställa politisk stabilitet.

Viceamiral Talerngsak Sirisawat, generaldirektör för sjöoperationsavdelningen, uppgav att de nyinköpta ubåtarna skulle ersätta de fyra nuvarande eftersom alla fyra skulle gå i pension snart.

Chefen sa till Associated Press: "Vi skulle ersätta de nya med de gamla eftersom de skulle gå i pension. Även om vi inte befinner oss i ett krigstillstånd var det bättre att ha en ubåt när det gäller politisk stabilitet och undervattensskydd.”

General Teerakul Kanjana, stabschef för Royal Thai Navy, sa vidare att processen med att köpa ubåtar var ett pågående projekt sedan 2017 som redan hade godkänts långt före pandemin och som var juridiskt överenskommen med Kina. Att bryta kontraktet kan få allvarliga diplomatiska och juridiska konsekvenser, sade han.

Teerakul sade: "Den första ubåten, som var värd 13.5 miljarder baht, hade betalats i 3 år och skulle färdigställa den totala mängden ubåtar 2023. Därför är de andra 2 fartygen det slutliga köpet av detta projekt som hade godkänts ekonomiskt. och tidigare överenskommits flera gånger.”

Ubåtarna förväntades levereras 2027 och skulle vara ekonomiskt värdefulla och fördelaktiga för landet, enligt Royal Thai Navy.

Angående rykten om ett felaktigt framställt köpekontrakt som avslöjats av Puea Thais parlamentsledamot Yuttapong Charasathien i går, har marinens talesman Prachachat Sirisawat avböjt anklagelserna och anklagat att ryktena bara leder till hat mot militären och medför en negativ politisk rörelsefråga.

Viceamiralen sa vidare till pressen: "Det var inte sant att marinens ubåtsupphandling skedde under ett falskt kontrakt."

"Den kungliga thailändska marinen opererar under ett lagligt och transparent G2G-kontrakt med Kina som man hade kommit överens om juridiskt långt före den nuvarande pandemisituationen. Jag hoppades att allmänheten inte skulle bli ett offer för falska anklagelser från politiker. De falska anklagelserna från Pheu Thai-partiet var själviska och syftade bara till att skapa en politisk scen.” uppgav viceamiralen.

Foto med tillstånd: Bangkokbiznews

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.