Turismdebatten eskalerar bakom stängda dörrar i Thailand när turisttjänstemän och ledande läkare debatterar för och emot att tillåta turister

Thailand-

Även när det börjar dyka upp planer på den så kallade Phuket-modellen för turism och flygbolag försiktigt börjar tillkännage charterflyg för utländska turister som stannar längre tid senare i år värms debatten om att ta tillbaka utländska turister bakom stängda dörrar enligt flera källor i den thailändska regeringen.

Thailand har nått nästan hundra dagar utan ett bekräftat lokalt spritt fall av Covid-19 Coronaviruset, vilket lämnar sig själv i en tuff position jämfört med länder som valde undertryckningsmetoden kontra en total elimineringspolicy.

Men som premiärminister Prayut Chan-O-Cha sa den här veckan efter att ha turnerat i Rayong och Chonburi och själv sett vilken inverkan de stängda gränserna hade på ekonomin på platser som Pattaya, att hålla gränserna stängda tills världen har ett vaccin för en annan sex månader eller mer är helt enkelt inte genomförbart.

Thailands turistråds chefsordförande Trairattanajarasporn håller med och säger att Thailands världsberömda turistindustri som välkomnade ett rekord med fyrtio miljoner utländska turister förra året kan möta total kollaps om utländska turister inte släpps in igen under fjärde kvartalet. Han sa också att ungefär fyra miljoner människor redan var helt arbetslösa och att siffran skulle eskalera till ungefär tio miljoner direkt arbetslösa om detta fortsätter, majoriteten är informella arbetstagare. Så många som fjorton miljoner människor kan riskera att förlora sina jobb, företag och karriärer, varnade han i det långa loppet.

Några framstående thailändska läkare håller dock inte med och säger att landet borde lära sig att vara självförsörjande och hålla stängt i minst sex månader tills situationen är mer avslappnad runt om i världen. Dessa läkare är också rådgivare till Folkhälsoministeriet och Centrum för Covid-19 Situationsförvaltning. De hävdar att den thailändska regeringen har resurserna att stödja besöksnäringen och turistnäringen om de väljer att göra det och att människor kan hitta andra jobb tills turisterna kommer tillbaka.

Dr. Thira Woratanarat, en framstående läkare vid Chulalongkorn University, har inte varit främmande för media och hans dagliga varningar om att alla planer som utformats för att få tillbaka turister just nu riskerar hela landet att drakoniska nedstängningar och avstängningar som sedan kan hända under Nyårssemesterperiod, som ödelägger hela landet istället för en sektor. Han sa att turismsituationen, även om den är svår, ingenstans skulle vara så svår som ytterligare tre till fyra månaders landsomfattande låsning som i april.

Dr. Thira sade också att den thailändska regeringen måste stänga Myanmars gräns i norr helt och hållet och vidta drastiska åtgärder med det växande Covid19-problemet där i Rakhine-området. Dr. Thira stöder starkt ytterligare sex månaders gränsstängning och inget utländskt turismprogram förrän situationen förbättras.

Bakom stängda dörrar, även om många av de nuvarande planerna i princip godkänns, fortsätter debatten när årets fjärde kvartal närmar sig snabbt. Generellt är perioden november, december och januari på året den mest hektiska för turistnäringen som välkomnar miljontals turister och upprätthåller verksamheten under ett helt år.

Om en lösning inte hittas, varna företags- och turismledare, turistindustrin på platser som Phuket, Samui och Pattaya kanske aldrig återhämtar sig.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/