Chiang Rai viceguvernör beordrar strikt kontroll i gränsdistrikten efter att en andra våg av Covid-19 drabbat Myanmar

Chiang Rai -

En arbetsgrupp dedikerad till att förhindra spridningen av Covid-19 har beordrat de strängaste kontrollåtgärderna mot fyra gränsdistrikt i Chiang Rai efter att den andra vågen av virusutbrottet nyligen hade uppstått i Myanmar.

Thosathep Bunthong, Chiang Rais provinshälsoläkare, talade vid mötet igår, den 27 augusti, att Myanmar för närvarande hade totalt 574 aktiva fall med sex dödsfall och cirka 100 bekräftade fall och att de snabbt stiger i Rakhine State, enligt offentlighetsministeriet. Hälsa i Myanmar. Men inga nya patienter har ännu inte hittats i Myanmars gränser som ansluter till Chiang Rai och andra norra delar av Thailand. Delstaten Rakhine ligger ett betydande avstånd från Thailand och har fått en drakonisk låsning av myndigheterna i Myanmar.

Viceguvernören i Chiang Rai, Pasakorn Boonyalak, tillade att även om de flesta av de nya fallen i Myanmar var 654 kilometer bort, borde provinsen inte vara alltför slarvig med situationen eftersom våra länder var sammankopplade. Dessutom fanns det oro för att vissa rohingyer från Rakhine kan försöka fly undan låsningsåtgärderna av rädsla för förföljelse och komma till Thailand illegalt, vilket möjligen sprider viruset.

Ytterligare tre distriktsgränser, särskilt i Mae Fah Luang, Mae Chan och Mae Sai som låg vid gränsen mellan Thailand och Burma, har därför ställts under överinseende av Pha Muang Task Force.

Han sa till reportrar: "Chiang Rai kan vara i riskzonen om det fanns illegala invandrare som försökte passera gränserna för att undkomma nedstängningen i delstaten Rakhine. Därför var vi tvungna att utöka våra skyddsdistrikt med ett striktare förfarande i de tre gränsdistrikten eftersom de var anslutna till Ruakfloden som är en högra biflod till Mekongfloden. Åtgärder inkluderar taggtrådsstängsel, barriärer, utbildningsåtgärder för lokala invånare i riskzonen och tung truppnärvaro.”

Mer än 300 illegala invandrare från Myanmar fångades ofta under de senaste fem månaderna. 54 thailändare hittades också när de gick in i Chiang Rais gränsområde, uppgav polisöverste Chakkrit Charoenchotikarn, en representant för Pha Muang Task Force.

"Thailändska medborgare som lagligen reser in i kungariket måste placeras i statlig karantän på ett hotell i området. Om de påträffades med någon olaglig verksamhet skulle de istället hållas fängslade på Territorial Volunteer Truop Center. Och om illegala invandrare var icke-thailändska, skulle de skickas tillbaka omedelbart.” sa polisöversten.

Foto med tillstånd: Matichon Online

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.