Pilotlansering av den nya "Phuket-modellen" för att välkomna långtidsresenärer, möjligen nästa månad

Nationella -

En thailändsk kabinettskommitté godkände nyligen en ny modell för att återöppna Phuket för utländska turister med långa vistelser för en rättegång i mitten av nästa månad, sade turist- och sportminister Phiphat Ratchakitprakarn.

Enligt förslaget till rättegången skulle Thailand Longstay Company, ett turistföretag där Thailands turistmyndighet (TAT) äger 30 procent, ge hjälp med tjänsterna en visumansökan och köp av försäkring för turister. Turisterna skulle behöva genomgå ett Covid-19-test 48 timmar före avresan till Phuket och de skulle testas igen när de anländer.

Det begränsade antalet turister var också tvungna att stanna i Alternative State Quarantine (ASQ) i 14 dagar innan de fick resa i Phuket. De skulle behöva stanna i karantänsanläggningen/Phuket i totalt 21 dagar om de vill resa till andra provinser, med ett sista Covid-19-test innan de lämnar.

Ministern sa att denna nya modell förväntades börja i mitten av september med den första gruppen på 200 utländska turister som ansågs vara turister med högre inkomster och som kommer från covid-19-fria länder eller områden i minst 30 dagar. De flesta turisterna var från Australien och Nya Zeeland och hade redan meddelat myndigheterna att de hade för avsikt att resa till Thailand. Thailändska myndigheter skulle också arbeta med charterflyg och tillstånd att flyga till platser som Australien som begränsar utresande. (Redaktörens anmärkning: Vi har redan blivit tillfrågade hur man registrerar sig för detta. Det är oklart i nuläget även om att kontakta en lokal ambassad för att bekänna intresse skulle vara en bra början. Det är mycket troligt att den första gruppen valdes ut av TAT och rättegången är inte öppen för anmälningar.)

Phiphat sa: "Det är en ny experimentell modell av regeringen för att bevisa för allmänheten att vi kan hantera situationen och återföra förtroendet till turistavdelningen. Thailändare kan också vara lugna eftersom de inkommande turisterna inte var smittade.”

Detta uttalande följer några thailändska medborgare på sociala medier, såväl som några ledande thailändska läkare, som uttalar sin rädsla för att planen skulle leda till massiva förödande låsningar och ett potentiellt andra utbrott.

Lanseringen av den tidigare "Phuket-modellen" den 1 oktober var fortfarande aktiv, enligt ministern. Myndigheterna skulle dock först övervaka och följa upp situationen som en rättegång med Thailand Longstay Company. Att resa under "Phuket-modellen" skulle fortsätta om resultaten var ganska positiva.

Samtidigt skulle TAT ansluta sig till tre andra relaterade ministerier, nämligen folkhälsa, inrikes och transport, med totalt 100 tjänstemän för att besöka Phuket den 5:e och 6:e september för att kontrollera allmänhetens beredskap, samla in information, åsikter och kommentarer från lokalbefolkningen och researrangörerna i Phuket om båda modellerna.

Dessutom kommer de att anlända till Surat Thani inom september för att kontrollera beredskapen för möjligheten att lansera ett "Samui Bubble"-förslag inom en snar framtid.

"Vi försäkrar alla att alla pilotlanseringar måste göras noggrant med det offentliga hälsosystemet som högsta prioritet. Varje år reser utländska turister ofta till Thailand från oktober till mars för att undkomma landets kalla vinter. Om modellen fungerade framgångsrikt skulle det hjälpa turistsektorn och lokala leverantörer att tjäna lite inkomster.”, avslutade Phiphat.

Målet för modellen, konstaterar Pattaya News, är inte turister med korta vistelser, massturism eller budgetturister utan snarare de som vanligtvis kommer för sex månader eller mer om året. Turistministeriet uppgav också vid en konferens igår att de aktivt undersöker ett speciellt visum för de som är på försök som skulle ge minst 90 dagar i landet till besökaren, med möjlighet att förlänga två gånger.

Det är viktigt att notera att planen är godkänd i princip, liksom förslag som visumförlängningen av den thailändska regeringen. Det slutgiltiga godkännandet av Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) och immigration har dock inte getts på någon av planerna.

Ett möte med CCSA och relevanta turistrelaterade byråer är satt till imorgon för att ytterligare diskutera planen. Som vi tidigare har rapporterat protesterar många ledande läkare med CCSA häftigt mot planen som säger att landet bör vänta på att situationen ska förbättras globalt trots förödelsen för turistsektorn och relaterade platser.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.