Utredning av flykting Red Bull-arvinge utförd med oärlighet och konspiration, säger kommitténs ordförande

Bangkok -

Återutredningen av det ökända hit-and-run-fallet med Vorayuth "Boss" Yoovidhya avslöjade att rättsliga förfaranden hade fortskridit med oärlighet och konspiration, enligt Sannings- och lagkommittén vid riksåklagarens (OAG).

Utskottets ordförande Vicha Mahakun avslöjade vid en regeringspresskonferens idag, den 1 september, att fallet var missvisande och ologiskt på många sätt vilket tydde på att utredningsprocessen hade gjorts försumligt och oprofessionellt.

Professor Vicha sa till Associated Press: "Vissa åtal väcktes mot den avlidne vilket var orättvist och felaktigt medan vissa anklagelser som rattfylleri inte ingick i fallet."

Resultatet av nyutredningen avslöjade också att den första utredningen misstänkt tog ungefär sex månader utan att följa åklagarnas order om att överlämna den åtalade till domstolen. Det blev sedan ett kryphål som ledde till att domstolens rättviseförhör misslyckades 13 gånger.

Teamet av åklagare hade redan avvisat ärendets översyn långt innan den biträdande justitieministern framgångsrikt begärde ett rättvist övervägande den 14:e gången. Detta ledde så småningom till åklagarens beslut att avskriva ärendet till slut.

Kommittén var övertygad om att det otrogna förfarandet i Red Bull-arvingsutredningen involverar en grupp relevanta åklagare, regeringstjänstemän och advokater som gick med på att hjälpa den inflytelserika personen att komma undan genom att skapa falska bevis och fördröja förhöret.

Vicha uppmanade till att stoppa arresteringsorderns preskriptionstid på 15 år medan den misstänkte var på flykt. Den preskriptiva perioden bör fortsätta efter det att Vorayuth häktats av myndigheten.

Han sa vidare: "Konspirationen bland tjänstemän har oerhört förstört sanningen bakom fallet och det nationella rättssystemet - som ett talesätt "giftiga träd producerar giftiga frukter". Även om vi ville starta en ny utredning, har några av fynden och anklagelserna redan saknats eller gått ut på grund av bristande försvar.”

"Preskriptionstiden borde vara pa is tills vi slutligen fångade föraren på flykt och påbörja det ärliga förhöret, annars skulle han framgångsrikt fly och återvända till kungariket utan några felaktiga handlingar när arresteringsordern löper ut.”

Den thailändska premiärministern har hört resultaten av kommittén och byrån för justitieministern och kommer att gå vidare efter resultaten.

Foto med tillstånd: Thai News Agency och Naewna

Sändning
Användarrecension
4 (3 röster)
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.