Redaktionell åsikt: När blev orden "utländska turister" ett smutsigt ord i Thailand?

FOTO: Thansettakij

Följande är en åsiktsledare. Uttalandena inuti är författarens och kanske inte återspeglar de från hela Pattaya News Company Limited.

När blev orden "utländska turister" ett så smutsigt ord i Thailand?

När vi läste i morse att Phukets guvernör har bekräftat att "utländska turister" inte kommer att anlända som ursprungligen planerat imorgon, den 8 oktober, får det en att reflektera över orden utländska turister och hur det verkar ha använts felaktigt nyligen. Det finns blandade orsaker till förseningen av ankomsten av "turister" som är planerade att ingå i det första särskilda turistvisumprogrammet.

Det verkar dock bero på det enkla faktum att med den kommande stora vegetariska festivalen som äger rum på ön är vissa invånare fortfarande rädda för att Covid-19-viruset ska smyga in. De är också rädda att inhemska thailändska turister ska hoppa över festivalen. Så därför är programmet återigen försenat.

Det speciella turistvisumprogrammet och ankomsten av utländska turister hade ursprungligen tillkännagivits för veckor sedan under stor fanfar men efter dagar av blandade meddelanden om om turisterna anlände eller inte kom det definitiva svaret i morse från Phukets guvernör.

Problemet är att orden "utländska turister" verkar orsaka rädsla, ångest och paranoia bland en betydande del av den thailändska (och till och med utländska) befolkningen. Problemet är att ordet turist oftast används felaktigt och utan sammanhang. Och Thailand, som är starkt beroende av utländsk turism, särskilt på platser som Phuket och Pattaya, står inför ett stort problem med orden "utländska turister" som orsakar rädsla under en lång period framöver.

Sanningen är att dessa inte riktigt är turister enligt definitionen som de flesta använder. De går igenom så många som fem Covid-19-tester, kräver dyra försäkringar, spåras och spåras med flera spårningsapplikationer, väljs från lågrisk till ingen risk Covid-19-områden utan fall av viruset på månader, går igenom strikt två veckor karantäner, måste ha passform för att flyga och läkarutvärderingar för att besöka, etc. Dessa åtgärder är mer djupgående än de flesta av de grupper av utlänningar som får anlända normalt, såsom affärsmän eller arbetstillstånd.

Men trots den cirka trettio stegs processen att besöka, eftersom de kallas "utländska turister", har rädsla och ångest ökat bland många. Ledande thailändska läkare fortsätter att protestera mot programmet, trots att tiotals och tiotusentals utlänningar anländer under kategorier som äktenskap, arbetstillstånd, medicinska behandlingar och andra olika godkända kategorier i månader utan problem ... och mindre krav.

Sanningen är helt enkelt att ordet turism och utländska turister har blivit ett smutsigt ord och ett ord som orsakar onödig rädsla. Så länge detta fortsätter är återhämtningen av den thailändska turistnäringen långt, långt kvar även om Covid-19-pandemin börjar avta över hela världen eller ett vaccin eller bättre behandling hittas.

Ordet turism används också fel, enligt min mening. När de flesta människor tänker på turism tänker de på en en till två veckors semester med lite krångel och för att komma bort från stressen. De nuvarande kraven för det särskilda turistvisumet är allt annat än. Detta betyder dock inte att folk inte är intresserade, de är definitivt. Men många som är intresserade är långtidsboende som försöker hitta en väg in i Thailand, affärsmän som vill köpa fastigheter till salu, människor med partner och barn men inte lämpliga visum, snöfåglar som försöker fly hårda vintrar och covid-19-restriktioner för tre till sex personer månader osv.

FOTO: Thansettakij

Alla dessa kategorier är inte vad de flesta människor tänker på som turister, men de kallas ständigt för turister. Som ett resultat ser den genomsnittliga personen på dem som "infekterade" och människor som faktiskt är intresserade av kortsiktig turism blir upprörda på sociala medier. Majoriteten av innehavare av pensionsvisum, som fortfarande är utelåsta förresten, blir upprörda över att turister släpps in innan dess ... men återigen, är dessa verkligen "turister?"

Det är dags för tjänstemän ... och media i allmänhet .. att titta på hur de använder ordet turister och turism. Jag tänker inte säga åt det ena eller andra hållet om det är dags att släppa in riktiga "turister" eftersom pandemin verkar öka i många delar av världen. Men att släppa in långtidsboende, affärsmän, pensionärer, de med barn och partner...är inte turister. Att låta dem kallas turister väcker bara rädsla för vissa delar av thailändarna.

Alla är medvetna om hur illa den verkliga turistsektorn lider. Det är också sant att pandemin har fått många att lida runt om i världen. Det finns inga lätta beslut här. Det är dock dags att sluta använda ordet turist för att beskriva varje kategori av utlänningar eller Thailand kan möta betydande långsiktiga problem även långt efter att pandemin har dött ut.

Det är också dags att sluta låtsas att det speciella turistvisumet är för riktiga turister. Kanske är det dags att byta namn på visumet och kanske skulle det lindra en viss rädsla. Kanske, humor menat, skulle det kunna kallas trettiotvåstegsprocessen för att komma in i Thailand. Det skulle vara mer korrekt och förmodligen orsaka mindre rädsla.

I slutet av dagen måste vi sluta få orden "utländska turister" att bära en konnotation av rädsla, annars står Thailand inför en lång, svår återhämtning.

Om författaren: Adam Judd är delägare i Pattaya News. Han har bott på heltid i Pattaya i cirka sju år. Hans tidigare bakgrund är inom mänskliga resurser.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/