Två prodemokratiska aktivister och flera demonstranter i polisens förvar när de samlades vid demokratimonumentet i eftermiddags, ytterligare en nödprotest utlystes efter gripandet

Bangkok -

Aktivisten Jatupat “Pai Dao Din” Boonpattararaksa och singer/songwritern Chaiamorn “Ammy” Kaewwiboonpan fördes bort av polisen i kväll, den 13 oktober, medan de samlades tidigt med ett antal andra demonstranter vid demokratimonumentet, Bangkok i väntan på en planerad mässa protest mot demokrati i morgon.

En grupp demonstranter, ledda av protestledaren Pai Dao Din, anlände till Bangkok från nordöstra Thailand i morse och började sätta upp två tält på gångstigen runt demokratimonumentet för att förbereda för sammankomsten den 14 oktober.

En pickup med stereo och en tillfällig scen sågs parkera på vägen tillsammans med barrikader. Aktivisten och sångaren uppträdde och höll ett tal på scenen när polisen från Samranrats polisstation anlände till platsen, som enligt uppgift bad att få ta bort fordonet och barrikaderna från gatan på grund av att det hindrade trafiken. Polisen hävdade också att det inte fanns något tillstånd för en protest eller sammankomst för idag, även om en antas ha lämnats in för morgondagen.

Förhandlingen misslyckades eftersom demonstranterna insisterade på att de skulle stanna över natten i området. De gick med på att hålla sig borta från gatan som polisen begärde och fortsatte att samlas på ett fredligt sätt under polisens övervakning.

En mindre konfrontation inträffade runt 3:00 när en annan grupp poliser kom för ytterligare en förhandling och bad demonstranterna att utrymma området eftersom det krävdes för ett "viktigt uppdrag". Enligt aktivistgruppen, Free Youth, i ett uttalande på nätet, sa officerarna att det var för förberedelser för en kunglig procession. Demonstranter hade tidigare enligt uppgift gått med på att inte hindra någon kunglig kortege eller procession.

Fem trupper med polisförstärkning hade närmat sig och enligt uppgift pressade folkmassan att flytta tillbaka efter att Pai Dao Din enligt uppgift vägrade att förhandla överhuvudtaget. Polisen ska ha burit några av demonstranterna in i fängelsebilar när en lätt slagsmål/knuffande match mellan demonstranter och poliser började. Enligt vittnen vid demonstrationen.

Den stora gruppen demonstranter sågs kasta vad som verkade vara blåfärgade hinkar med färg och stänka färgen på brottsbekämpande tjänstemän för att förhindra polisen från att närma sig och fånga deras medaktivister som höll ett tal på scenen.

Pai Dao Din och Ammy sågs bli fysiskt tagna ner från scenen och burna till polisbilar runt 4:00 under konfrontationen innan demonstranterna så småningom drog sig tillbaka.

Myndigheterna vägrade berätta för de kvarvarande protestledarna var de andra hade förts till, förutom att de fördes till en säker plats i polisens förvar.

Samtidigt flyttade de återstående demonstranterna för att gå med i en nödprotest vid Bangkok Art and Culture Center (BACC) vid BTS National Stadium Station kl. 6, tillsammans med många prodemokratiska demonstranter som var rasande över myndigheternas beteende mot deras aktivister.

Den brådskande demonstrationen i huvudstaden kräver att myndigheterna släpper sitt folk innan den massiva protesten i morgon. De ska enligt uppgift samlas på skywalken bredvid BACC innan de går till polisens högkvarter för att kräva demonstranternas frigivning.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, TikTok, youtube, Pinterest, talk, Blädderblock or tumblr

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/ eller i kommentarerna nedan.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.