Fler protestledare ska ha nekat borgen, order utfärdade för demonstranter som påstås vara inblandade i incidenten med kunglig kortege

FOTO: Prachatai

Thailand-

Tre framstående pro-demokratiska protestledare har nekats borgen eftersom arresteringsorder enligt uppgift har utfärdats för andra demonstranter som påstås vara inblandade i en incident med en kunglig kortege igår i Bangkok.

Pathum Thani provinsdomstol nekade borgen för protestledarna Panusaya "Rung" Sithijirawattanakul, Parit "Penguin" Chiwarak och Nutchanon Payakaphan som sitter kvar i fängelse för olika påstådda anklagelser, inklusive uppvigling, angående gårdagens prodemokratiska protester i Bangkok i eftermiddag. De tre sitter kvar i fängelse från och med i kväll och olika människorättsorganisationer ska enligt uppgift arbeta för att säkerställa deras säkerhet. Ledaren för regeringsoppositionen Move Forward-partiet, Pita Limjaroenrat, sa till Associated press i kväll att alla demonstranter vid gränspatrullpolisens region 1-högkvarter var säkra och blev väl behandlade.

Totalt 21 demonstranter hölls i högkvarteret enligt Mr. Limjaroenrat. Majoriteten av dem anklagades för att ha brutit mot undantagstillståndet, även om de tre ledarna anklagades för uppvigling.

Arnon Nampa och Prasit Khrutharoj, två andra framstående demonstranter, flögs till Chiang Mai av en speciell kommandoenhet tidigare under dagen för att ställas inför anklagelser om uppvigling som går tillbaka till en tidigare demonstration i den norra provinsen. De nekades också borgen.

Samtidigt fortsätter en stor protest i Bangkok och en mindre protest i Bangkok och Chiang Mai från 9:45 i kväll. Demonstranterna ber bland annat att protestledarna ska släppas, premiärministerns avgång, upplösa parlamentet, skriva om konstitutionen och att stoppa trakasserier av demonstranter. Vissa demonstranter söker också mer kontroversiella reformer. Med tillkännagivandet av den allvarliga nödsituationen tidigare idag är varje sammankomst för politiska syften för över fem personer tekniskt olaglig, enligt den thailändska regeringen. Som presstid, trots upprepade varningar, har tjänstemän inte brutit upp sammankomsten.

Dessutom har det enligt uppgift utfärdats order för ytterligare två framstående demonstranter, Ekkachai Hongkangwan och Boonkueanoon Paothong, som enligt uppgift har åtalats för paragraf 110 i strafflagen. Denna anklagelse hänvisar till ett hot om våld mot Hennes Kungliga Majestät Drottningen och kan leda till livstidsstraff. Detta syftar på en kontroversiell incident i går med en kunglig kortege med Hennes Kungliga Majestät Drottningen och Kronprinsen Hans Kungliga Höghet Prins Dipangkorn Rasmijoti.

Uppdatering: Från och med 10:00 har demonstranter avbrutit protester för natten i fred, även om de varnat för fler protester inom en snar framtid. De skingras just nu när lätt regn faller i Bangkok.

 

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/