Thailändsk polis bryter upp en prodemokratisk demonstration i centrala Bangkok då demonstranter hävdar att åtgärder var obefogade

FOTO: iLaw

Bangkok -

Thailändska pro-demokratiska protester bröts upp av thailändska polisstyrkor i kväll, den 16 oktober, vid Pratumwan Intersection i centrala Bangkok under ett uttalande om ett allvarligt undantagstillstånd.

Kravallpolisen ska ha använt högtrycksvattenkanoner som enligt uppgift var färgade med blå färger och spetsade med kemikalier för att skingra påstådda obeväpnade demonstranter innan de gradvis attackerade folkmassan och tog över korsningen. Det färgade och kemiska vattnet rapporterades ha orsakat en snabb irritation på människors hud och hade märkt demonstranters kroppar med blå färg för eventuella framtida arresteringar.

Folkmassan drog sig tillbaka och flyttade nerför en gata i närheten av Chulalongkorn University, där några ideella organisationer och frivilliga hade gett dem tillfälligt skydd och första hjälpen.

FOTO: iLaw

Många demonstranter, åskådare och journalister på platsen ska ha drabbats av kemikalievattnet, men enligt polismyndigheterna påverkade det inte någon individ på lång sikt.

Protestledare hade förklarat slutet på demonstrationen en timme efter att den första vattenkanonen avfyrats. Demonstranterna uppmanades att tvätta bort det påstådda giftiga och blåfärgade vattnet från sina kroppar och ombads lämna platsen omedelbart.

Polisen fortsatte att trycka tillbaka det lilla antal demonstranter som lämnades kvar i korsningen, enligt vittnen. Demonstranterna hade lyckats ta sig längre ner till Ratchathewi-korsningen där vägen inte var avstängd. Polisen ska ha följt gruppen för att få dem att skingras.

FOTO: Thansettakij

Den kungliga thailändska polisen tillkännagav också fler arresteringsorder för protestledare, inklusive den framstående aktivisten Panupong "Mike Rayong" Jaknok. En grupp frihetsberövare har enligt uppgift gripit en framstående demonstrant på protestplatsen.

Den eskalerande polisaktionen ska ha genomförts under det allvarliga undantagstillstånd som utlysts av premiärminister Prayuth Chan-O'Cha sedan morgontimmarna torsdagen den 15 oktober medan demonstranterna, enligt deras uttalanden, fredligt hade slagit läger framför Regeringshus.

Sammankomsten idag, enligt den thailändska regeringen, bröt mot flera lagar inklusive en nödförklaring som gjorde sammankomster av över fem personer olagliga.

FOTO: iLaw

En massiv folkmassa samlades framför MBK-varuhuset inom mindre än en halvtimme trots kraftigt regn efter ett flyttmeddelande från Free People-gruppen på sociala medier.

Brottsbekämpande tjänstemän som tidigare samlades vid Ratchaprasong-korsningen hade också flyttat för att ställa upp 100 meter från där demonstranterna befann sig och gick framåt för att möta protesternas frontlinjer innan den tunga förvaringen började.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, TikTok, youtube, Pinterest, talk, Blädderblock or tumblr

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/ eller i kommentarerna nedan.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.