Thailand redo att samarbeta med Sydkorea för att bekämpa Covid-19 under Mekong-republiken Koreas samarbetsfond

FOTO: Thairath

Nationella -

Thailand är redo att samarbeta med Sydkorea och Mekong-länderna för att stärka folkhälsoåtgärder under Mekong-Republic of Korea Cooperation Fund för att bekämpa covid-19-koronaviruset.

Premiärminister Prayuth Chan-O'Cha har deltagit i en videokonferens från det andra toppmötet mellan Mekong och Republiken Korea (RoK) med representanter från Mekong-länder, inklusive Vietnam, Kambodja, Laos, Myanmar och Republiken Koreas president Moon Jae-in, i morse den 13 november.

FOTO: Thairath

Under konferensen hade Vietnams premiärminister Nguyen Xuan Phuc lyft fram betydelsen av det första Mekong-RoK-toppmötet som hölls förra året, eftersom dess antagande av Mekong-Han-flodens deklaration hade resulterat i styrkan av regional anslutning och hållbar utveckling bland alla medlemsländer.

Sydkoreas president Moon Jae-in tog sedan upp Mekong-Han-flodens deklaration som ett nytt steg i samarbetet mellan båda sidor på olika områden, inklusive samarbete inom folkhälsa, främjande av handel, regional anslutning och gemensam bekämpning av covid-19 coronavirus.

Landet kommer att ge 10 miljoner USD till utvecklingsländer i sjukdomskampen för att säkerställa att invånare i Mekongländerna kan få tillgång till vaccinet, konstaterade presidenten.

FOTO: Dailynews

Premiärminister Prayuth uttalade att Thailand är redo att stödja den kooperativa höjningen av ett strategiskt partnerskap genom "New Southern Policy Plus" och att stärka ett hållbart partnerskap mellan Mekong-länderna och Republiken Korea.

Han betonade också de två nyckelprioriteringarna för ramen för samarbetet i alla länder under och efter covid-19-epidemin. Den första är att bygga samarbete inom folkhälsan genom att dela erfarenheter inom förebyggande och kontroll av sjukdomar samt tillhandahålla säkra och effektiva vacciner till rimliga priser för varje person i regionen.

Den andra prioriteringen är att återansluta försörjningskedjor i subregionala områden som har störts under Covid-19-utbrottet. Detta, enligt premiärministern, kommer att ge ekonomisk återhämtning i små och utsatta företagsgrupper och entreprenörer i MSME, vilket leder till expansion av investeringar i landet och potentiellt koppla subregionala leveranskedjor till en regional och så småningom en global leveranskedja.

FOTO: Thairath

Pattaya News noterar att samarbetet mellan Mekong och Republiken Korea (RoK) som diskuteras vid toppmötet i dag först togs upp vid det 13:e ASEAN-RoK-toppmötet i oktober 2010 under Koreas president Lee Myung Banks period för att stärka politiska och ekonomiska band mellan Mekong-länderna och RoK, för att minska utvecklingsklyftan och för att stödja byggandet av ASEAN-gemenskapen.

Toppmötet har identifierat sju prioriterade samarbetsområden, nämligen kultur och turism, utveckling av mänskliga resurser, jordbruk och landsbygdsutveckling, infrastruktur, information och kommunikation, miljö och icke-traditionella utmaningar.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, TikTok, youtube, Pinterest, talk, Blädderblockor tumblr

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.