Sammanfattning: Tre kärngrupper av prodemokratiska aktivister organiserar "Mob Fest"-demonstration i går för att främja social mångfald och uppmana till betydande reformer i Thailand

FOTO: iLaw

Bangkok -

Tre kärngrupper av prodemokratiska aktivister, nämligen "Bad Students", "Free Youth" och "Women for Freedom and Democracy", samt flera små grupper hade ockuperat demokratimonumentet i Bangkok igår, den 14 november, för att organisera ett helgrally kallat "Mob Fest" för att främja en mängd olika sociala ändamål och uppmana till betydande reformer i Thailand.

Den första gruppen av "Bad Students"-rallyt samlades framför utbildningsministeriet runt 1:00 som svar på ministerns och regeringens påstådda okunnighet om deras fokus på utbildningsreformer, föråldrade och orättvisa regler och förordningar såsom hårklippningar och uniformer och frågor om sexuella övergrepp och fysiska trakasserier av thailändska studenter.

Studentrörelsens kärnkrav är också i överensstämmelse med andra prodemokratiska demonstrationer, inklusive premiärministerns avgång, omarbetandet av konstitutionen och reformen av den högsta institutionen.

FOTO: INN News

En timme senare började eleverna marschera till Ratchadamnoen Avenue där grupperna "Free Youth" och "Women for Freedom and Democracy" med hundratals pro-demokratiska demonstranter redan hade börjat gå med i "Mob Fest". En grupp utplacerade kvinnliga poliser sågs efter studentmarschen för att övervaka situationen och upprätthålla lugn och ordning.

Den kreativa pro-demokratiska sammankomsten vid demokratimonumentet var planerad att pågå från 5:30. till runt midnatt. Det ansågs locka fram en festlig atmosfär med mat, musik, uppmuntrande tal från thailändska sociala och kulturella aktivister och symboliska framträdanden.

Före protesten hade pro-demokratiska organisatörer skickat en inbjudan till kabinettsutskottet, senatorer och parlamentsledamöter att bevittna och lägga märke till thailändarnas problem i olika sektorer och att lösa sådana problem genom konstitutionella ändringar.

FOTO: iLaw

Samtidigt stod en skara pro-etablishmentanhängare uppradade 500 meter bort längs Phan Fa Lilat-bron för att visa respekt och hälsa deras majestäter kungen och drottningen som skulle resa längs Ratchadamnoen-vägen till den officiella öppningsceremonin för MRT Blue Line-förlängningen. Båda grupperna hade enligt uppgift inte konfronterat varandra.

Medan fler pro-demokratiska demonstranter precis hade anlänt till demonstrationen klockan 5:30, hade Royal Motorcade med deras majestät också passerat rallyplatsen. Demonstranterna vände sedan Motorcaden ryggen och blåste en trefingersalut i luften innan de sjöng den thailändska nationalsången och skanderade "Thailand är folket" tre gånger.

Till skillnad från det tidigare mötet i oktober hade de demokratiska demonstranterna lyckats konfrontera Hans Majestät Kungen och Drottningen i Royal Motorcade på ett ganska fredligt och symboliskt sätt.

FOTO: Standarden

Två tidigare protestledare, Parit "Penguin" Chiwarak och Panusaya "Rung" Sithijirawattanakul, som nyligen återhämtade sig från trötthet och mindre skador på ett sjukhus och tidigare Future Forward-ledaren Thanathorn Juangroongruangkit och hans familj sågs också vid den studentledda demonstrationen. Penguin hade också hållit sitt första tal efter att ha släppts från internering under ämnet att utarbeta en ny konstitution.

Klockan 6 klättrade några prodemokratiska säkerhetsvakter upp på det historiska demokratimonumentet och slog in det med ett stort vitt tyg, i vilket de skrev meddelanden till regeringen med sina krav på en ny konstitution för folket och deras önskemål och hopp om landets framtid. Detta hade markerats som höjdpunkten för en annan symbolisk rörelse under protesten igår.

FOTO: Thairath

Den allmänna atmosfären under "Mob Fest"-demonstrationen förblev lugn och livlig med kreativa aktiviteter, uppträdanden och nya idéer som introducerades under folkets tal. Företrädarna för Fri Ungdom ringde till slutet av demonstrationen runt 01:24 i morse.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, TikTok, youtube, Pinterest, talk, Blädderblock or tumblr

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.