Åsikt: Free YOUTHs nyligen kontroversiella politiska rörelse förklarade

Följande är en åsiktsartikel från Nop Meechukhun. Hennes uttalanden och åsikter är hennes egna.

Natten till den 7 december 2020 lanserade den prodemokratiska studentledda gruppen "FREE Youth" sin nya logotyp med en rödfärgad bakgrund och symboliskt stiliserade R och T förkortade för deras nya politiska rörelse "Starta om Thailand". där inga ledare, inga vakter, inga scener, inga mobila toaletter och ingen förhandling kommer att behövas och endast ett krav kommer att kvarstå enligt deras uttalanden.

Med sin avsikt att till synes få omprofileringen att se ut som en skära och en hammare för en arbetarrörelse (och, tänkbart, en symbol för kommunistisk ideologi), har flera motåsikter gradvis väckts bland prodemokratiska demonstranter efter tillkännagivandet.

Inför det stora tillkännagivandet har gruppen "Free YOUTH" också kontinuerligt undersökt idén om vad som verkar vara en "republik" av Thailand förra veckan, vilket utlöst några kontroversiella debatter med många överenskommelser och meningsskiljaktigheter.

Trots det faktum att Free YOUTH inte uttryckligen nämnde vad det enda kravet skulle vara, tycks dess senaste retas med termen "republik" enligt många observatörer peka på dess ambitioner att ta bort monarkin från makten.

Men har den hoppfulla prodemokratiska rörelsen i Thailand gått malplacerad? Har gruppen Fri UNGDOM tappat spåren på sin demokratirörelse? Låt oss ta en närmare titt på de möjliga tolkningarna och framtidsprognoserna för Thailands prodemokratiska rörelse.

Ännu en omprofilering av logotypen för rörelsen "Starta om Thailand". Ett citat översätter grovt "Labour byggde nationen, inte någon annan."

Även om man förklarar det som en symbol för alla människor som förtryckta arbetare som arbetar outtröttligt för att skapa ett "jämställt land", kommer valet av skära eller hammare för alltid att ses lika många observatörer som en likhet med Thailands kommunistiska partis flagga och dess radikala tankar som fanns i början av 1900-talet såväl som små ekon av mainstream kommunistiska ideologier som tidigare antagits i det förflutna över hela världen.

Tidigare föreläsare i kulturantropologi Edoardo Siani skrev på sin sociala medieplattform att kopplingen av logotypen till kommunismen är "farlig" eftersom propaganda i det förflutna, särskilt under det kalla kriget, alltid tjänade till att legitimera statens våld mot kommunister.

Statusen lyder: ”Mycket besviken över att se denna marxistiska identitet läggas över rörelsen. För det första är kopplingen till kommunismen farlig. Propagandan under det kalla kriget tjänade till att legitimera statens våld mot "kommunister".

Dessutom tycks den tidigare lanserade termen "Republiken Thailand" inte gå särskilt bra med den kontroversiella fanan med hammaren och skäran under en demokratisk rörelse, vilket leder till mer motsättningar och oenighet bland de stora och mindre grupperna i den nuvarande pro- demokratirörelse.

Båda idéerna skulle dock kunna tolkas som ett starkt drag för att störta monarkinstitutionen, vilket – återigen – är mycket missvisande för många prodemokratiska aktivister eftersom de totalt sett avsevärt söker reformer, inte revolution, och anser att en konstitutionell monarki bör förbli. som Thailands idealiska regeringsform.

Dess avsikt att representera nära identifierade kommunistiska symboler kan också möta potentiella nackdelar från de demonstranter som enbart stöder tre centrala krav, premiärminister Prayuth Chan-O'Chas avgång, ett nytt konstitutionellt utkast och monarkireformen (inte revolution), sedan rörelsens början i juni.

Så länge den prodemokratiska Free YOUTH-gruppen inte har någon exakt förklaring till sin nya tankeväckande rörelse, kan ett antal prodemokratiska anhängare vara mindre involverade i rörelsen eftersom den har blivit mindre inkluderande gentemot olika minoritetsgrupper och har gått mycket långt ifrån vad de ville.

FOTO: Prachathai

Tvärtom, Fria UNGDOM-anklagade och prodemokratiska aktivister har kommit ut för att uttrycka sina oppositionella åsikter över den kontroversiella hammar-och-skäran som det innebär att verkligen spegla de politiska åsikter och ideologier som värdesätter proletärerna som är majoriteten som bygger nationen och har ingen relevans för någon glimt av kommunismen.

Det sägs bland grupperna att den nuvarande tolkningen och kritiken av "RT"-logotypen indikerar den föråldrade förståelsen av socialklassrörelser som kan ha presenterats i totalitarism eller kapitalistiska rörelser i till exempel Kina, Ryssland eller till och med Nordkorea , vilket har visat sig vara felaktigt i den nuvarande prodemokratiska rörelsen.

Ideologier om socialism och kulturmarxism har nyligen tagits upp av vissa partier för att förklara den ikoniska Free YOUTHs logotyp som politiska idéer som har prioriterat de sociala och politiska rörelserna hos "folket" som samlas för att slåss mot vad de ser som samma rivaliteter av fattigdom, statligt monopol och kravet på en välfärdsstat, baserad på principerna om lika möjligheter, rättvis fördelning och offentligt ansvar för medborgarna.

En grupp av Thammasat University Marxism Studies (TUMS) skrev ett svar på den senaste rörelsen Fri UNGDOM med Karl Marx referens "Kommunistiskt manifest". på thailändska att den marxistiska kommunismens avgörande ideologi på något sätt var tillämplig på den nuvarande demokratiska rörelsen i Thailand, eftersom landet och det "förtryckta folket" i hela landet arrangerar en kamp mot vad de ser som en "gemensam fiende".

Den säger: "Folket kan alla kämpa tillsammans mot samma "gemensamma fiende" utan att behöva förminska de unika egenskaperna hos sina egna politiska intressen. De behöver inte tänka eller agera likadant för att kämpa framgångsrikt eftersom alla har olika erfarenheter och krav.”

I slutändan kan ingen dra slutsatsen om vad den nya logotypen representerar eftersom den så kallade "Restart Thailand" inte har gjort någon offentlig rörelse ännu. Men för att återvinna aktivisternas förtroende och människors makt i rörelsen är en förklaring från Free YOUTH-gruppen om varför de använder symbolen mycket nödvändig eftersom många av deras anhängare letar efter exakta och intuitiva budskap snarare än teologiska antaganden i för dem att fortsätta kämpa för sina rättigheter och framtiden för Thailands sociala jämlikhet.

 

Sändning
Användarrecension
3 (2 röster)
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.