Åsiktsredaktion: ASEAN Recovery in 2021

Följande är en åsiktsledare av gästskribenten Ong Bo Yang. Hans tankar och åsikter är hans egna.

Före pandemin hade Sydostasien gjort stora framsteg och förutspåddes vara den fjärde största ekonomin år 2030.

Tyvärr har Covid-19-pandemin resulterat i ekonomisk förödelse för ASEAN-länderna. Förmodligen har pandemin utgjort den största utmaningen sedan ASEAN bildades.

Det finns dock positiva tecken på att ASEAN kan göra ekonomisk återhämtning 2021.

Det är av yttersta vikt för ASEAN-länderna att arbeta tillsammans för att mildra de negativa hälsomässiga och ekonomiska återverkningarna av Covid-19-pandemin.

ASEAN Comprehensive Recovery Framework utvecklades av ASEAN för att specificera Sydostasiens Covid-19-återhämtningsstrategi, inklusive förbättring av kvaliteten på sjukvård och medicinsk infrastruktur, och för att uppnå större handelsintegration och regionalt samarbete.

Under förra månadens ASEAN:s utrikesministers reträtt betonade diplomater vikten av ekonomisk solidaritet och integration. De bekräftade också sitt åtagande att tillsammans bekämpa pandemin.

Vietnams vice premiärminister föreslog under reträtten att ASEAN-länder kan utnyttja ASEAN Covid-19 Response Fund för att skaffa vaccin och medicinska förnödenheter.

ASEAN-regeringar har också nyligen rullat ut vaccinationer mot coronavirus, i hopp om att uppnå flockimmunitet och bromsa spridningen av covid-19.

Handelsmässigt är alla ASEAN-länder involverade i ASEAN Single Window Live Operation, där handels- och lastflöden kan påskyndas när datoriserad handelsinformation överförs mellan länder.

Sex ASEAN-länder som Kambodja, Laos, Malaysia, Singapore, Thailand och Vietnam inledde ASEAN Customs Transit System, som kommer att bidra till att främja sömlös transport av varor i regionen. Med detta onlinesystem kan transporter av varor över länder i Sydostasien spåras och göras mer strömlinjeformade och kostnadseffektiva.

Regeringar i Sydostasien kommer att fortsätta att spela en avgörande roll för att mildra de ekonomiska effekterna av pandemin genom att hjälpa individer och företag ekonomiskt. Thailands regering kommer att utfärda ett nytt stimulanspaket på 7 miljarder USD för att hjälpa individer och företag att komma över.

Singapores vice premiärminister Heng Swee Keat tror att ASEAN:s stigande medelklass och digitaliserade ekonomi som växer snabbt kommer att lägga grunden för Sydostasiens ekonomier att snabbt återhämta sig från pandemin.

Filippinerna har traditionellt sett varit ett land som omfamnar hårda kontanter. Men eftersom pandemin har resulterat i rörelsebegränsningar initialt, var filippinska medborgare tvungna att börja anta digitala betalningar. Till exempel ökade antalet ansökningar med 150 % för Globes mobila pengar GCash.

Bekvämligheten med digitala betalningar kommer att bidra till att främja onlineutgifter, underlätta ekonomisk aktivitet och tillväxt i processen.

Under de sista 6 månaderna av 2020 digitaliserades miljontals mikro-, små och medelstora företag i Indonesien i initiativet "Bangga Buatan Indonesia".

Indonesiens digitala ekonomi förutspås generera 150 miljarder USD år 2025.

Asian Development Bank förutspår att ASEAN:s BNP kommer att öka med 5.2 procent 2021.

Sydostasiens ekonomiska tillväxt 2021 kommer att vara väsentligt beroende av Kina, ASEAN:s största handelspartner. De flesta ASEAN-länder är stora handelspartner med Kina och exporterar stora volymer av tillverkningsprodukter till Kina.

I januari 2021 träffade Kinas utrikesminister Wany Yi ASEAN:s generalsekreterare för att stärka banden mellan Kina och ASEAN.

Under pandemin har Kina ständigt hjälpt sydostasiatiska länder genom att donera medicinska förnödenheter och utbyta viktig hälsoinformation.

Kina lovade också att ha ett nära samarbete med ASEAN, ekonomiskt.

Nyligen lovade den kinesiske utrikesministern 1.34 miljarder USD i lån för infrastrukturprogram i Filippinerna.

I januari 2021 blev Brunei ASEAN-ordförande för 2021. Detta skulle vara femte gången som Brunei leder ASEAN-ordförandeskapet. Årets ordförandeskap skulle utan tvekan bli mycket mer utmanande än de tidigare.

Bruneis starka ledarskap skulle vara avgörande för att ASEAN ska kunna arbeta bra tillsammans, handelsmässigt och för att bekämpa pandemin. Förhoppningen är att ASEAN kommer att förbättra relationerna inom blocket och med dess externa partners 2021.

Vietnam hade klarat sig relativt bra 2020 i att leda ASEAN-blocket. Det fanns flera handelssamarbeten under 2020, med RCEP-affären (Regional Comprehensive Economic Partnership) som den mest betydelsefulla. Vietnam hade också sett till att ASEAN förblev enad och sammanhållen i kampen mot pandemin tillsammans.

Brunei skulle hoppas att åtminstone replikera Vietnams framgång, under ett avgörande år för ASEAN och världen.

Bruneis sultan Haji Hassanal Bolkiah erkänner att återhämtning från pandemin skulle vara en av Bruneis huvudagendor. Den sydostasiatiska nationen kommer också att hjälpa ASEAN att utnyttja de ekonomiska möjligheter som RCEP-avtalet ger.

ASEAN har övervunnit många utmaningar tidigare tillsammans, från den asiatiska finanskrisen 1997 till SARS 2003 och den globala finanskrisen 2007-2008. Utan tvekan kommer Sydostasien att övervinna denna prövning och göra en snabb ekonomisk återhämtning, efter att pandemin är under kontroll.

Med vänliga hälsningar,

Ong Bo Yang

Profil: http://www.linkedin.com/in/ongboyang

Författarens namn: Ong Bo Yang

Nationalitet: Singapore

Jag är för närvarande en Master of Science-student vid University of Warwick, med huvudämne i program- och projektledning. Jag har skrivit Op-Eds för 8 ASEAN-tidningar, nämligen Thailands Bangkok Post, The Pattaya News, Chiang Rai Times och TPN National, Kambodjas The Phnom Penh Post, Malaysias Daily Express, Myanmars The Myanmar Times och Vietnams VnExpress.

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/