22 personer greps, flera personer skadades under våldsam konfrontation vid en prodemokratisk demonstration i Bangkok i natt

Bangkok -

Minst 22 personer greps och flera skadades under en hård konfrontation mellan prodemokratiska demonstranter och kravallpolis framför första infanteriregementet i Bangkok i natt, den 28 februari.

En folkmassakontrollofficer förklarades enligt uppgift död på grund av ett underliggande tillstånd av hjärtsjukdom under protestens spridning.

De demokratiska demonstranterna, ledda av en "Free Youth"-grupp (även kallad ReDEM), marscherade på kvällen från Victory Monument till regementet på Viphawadee Rangsit Road, där premiärministerns militära bostäder finns, för att försöka marschera till premiärministerns hem.

Demonstranterna omgavs av en lång rad säkerhetsstyrkor och folksamlingskontroll som blockerade barrikader, inklusive fraktcontainrar och taggtrådsstängsel. Några av lastcontainrarna togs bort och ledningar klipptes för att gruppen skulle försöka marschera in i regementet (som är privat militär egendom) för att kräva demokrati och slutet på den militärinblandade regeringen.

Den våldsamma konfrontationen började runt 6:35 när smällare och rökbomber kastades mot polisen som blockerade inträdet till regementet. Det är oklart exakt vem som kastade enheterna. En vattenkanonlastbil användes sedan för att hålla demonstranterna på avstånd, vilket ytterligare retade demonstranterna.

Protesten blev mer intensiv när demonstranter kämpade för att slå tillbaka, enligt uppgift kastade smällare, vattenflaskor, stenar, tegelstenar etc. Flera skott hördes och gummikulor och tårgas ska ha avfyrats mot mängden demonstranter, vilket orsakade många skador från båda parter.

Protestorganisatörer försökte avbryta den eskalerande protesten runt 7:00 men en stor grupp demonstranter vägrade att lämna, vilket ytterligare ökade spänningen. Pattaya News noterar att denna grupp av demonstranter tillkännagav sig själva som "ledarelösa" och framstående protestledare som har lyckats kontrollera folkmassorna tidigare inte var närvarande.

Enligt Thai Lawyers for Human Rights bekräftades totalt 22 personer som häktade eller arresterade klockan 11. igår kväll. Fyra av dem var minderåriga i åldrarna 30 till 15 år. De ska ha förts till gränspolisregion 16 i Pathum Thani-provinsen för behandling.

Minst 33 poliser och demonstranter skadades under den flera timmar långa sammandrabbningen och skickades till ett lokalt sjukhus. Protesterna pågick ända till tidigt på morgonen med flera sammandrabbningar och handgemäng.

Från och med i morse har premiärminister Prayut Chan-O'Cha och vice premiärminister Prawit Wongsuwan uttryckt sina kondoleanser för förlusten av en polis som avled i natt under sammandrabbningen, och sagt att skador och dödsfall inte borde ha hänt några officerare och demonstranter.

Både protestorganisatörer och regeringen har fördömt våldet som bröt ut i natt, även om båda sidor skyller på den andra för att eskalera spänningen. Demonstranter har starkt kritiserat användningen av folksamlingskontrollverktyg på protestgrupper, inklusive unga tonåringar, medan brottsbekämpande tjänstemän hävdar att de attackerades först och att demonstranter bröt mot lagen genom att försöka komma in i en säker militär installation och samlas i strid med Covid-19-relaterade församlingslagar.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här!

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2021!

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, TikTok, youtube, Pinterest, talk, Blädderblock, eller tumblr

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

Vill du annonsera hos oss eller fråga om att vi marknadsför ditt företag, evenemang, välgörenhet eller lokal sport, etc? Mejla oss på Sales@ThePattayaNews.com

Har du ett allmänt nyhetstips, pressmeddelande, fråga, kommentar, etc? Vi är inte intresserade av SEO-förslag. Maila oss på Pattayanewseditor@gmail.com

Sändning
Användarrecension
5 (1 röst)
Prenumerera
Nej Meechukhun
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.