Åsikt: Många obesvarade frågor kvarstår om förslaget om "sandlåda" och att släppa in utvalda vaccinerade turister utan karantän till Phuket i juli

 

Thailand går vidare med ett förslag om att öppna Thailand för utvalda utländska turister senare i sommar, i hopp om att få ett försprång med att ta tillbaka utländsk turism från andra länder och populära destinationer, som Bali.

Men förslaget (och det är fortfarande ett förslag och inte hugget i sten trots vissa rapporter om motsatsen, och kommer att vara beroende av många faktorer, inklusive att få tillräckligt många vaccinerade i tid och Covid-19-situationen runt Thailand) lämnar många obesvarade frågor som myndigheterna inte riktigt har kommit fram till ännu.

Jag ville ta lite tid att lista dessa frågor och några allmänna tankar kring dem. Vi har inte alla svar ännu och många av dessa frågor har inte ens behandlats officiellt av den thailändska regeringen vid det här laget. Det här är frågor som dock bör övervägas och funderas när Thailand går framåt för att ta tillbaka utländska turister. Nästan ingen förnekar att det efter ett år är brådskande att hitta ett sätt att gå vidare med att få tillbaka internationell turism. Med det sagt är vägen att göra det och tidsramen (särskilt när många främmande länder har sina egna karantäner eller tar tillbaka låsningar) ett ämne för bred debatt.

Låt oss titta på några av de obesvarade frågorna. Det här är en åsiktsartikel, så det är mer bara ett allmänt tänkesätt och funderingar kring frågor som har kommit upp kontra konkreta planer eller saker huggna i sten. Det är troligt att mycket av detta kommer att bli tydligare under de kommande månaderna, men det här är några saker för Thailand att tänka på:

F. Vilken effekt kommer detta att ha på inhemsk turism?

S. Stor fråga här. Det finns fortfarande många (även om det är betydligt färre än förra året) som är rädda för Covid-19 och inhemska thailändska turister kan undvika destinationer där en "sandlåda"-prövning äger rum.  Företagare i Pattaya City som främst tjänar thailändska medborgare har redan uttryckt oro över att Pattaya blir en sandlåda, även om Phuket skulle vara först. Phuket och Koh Samui, naturligtvis, förlitar sig främst på internationell turism och varje träff av inhemsk turism skulle sannolikt vara minimal. Det skulle dock vara betydligt mer i Chiang Mai eller Pattaya. Denna oro är också anledningen till att Hua Hin och Bangkok inte finns på den aktuella listan för något "sandlådetest".

F. Vad exakt kommer människor att tillåtas och inte tillåtas göra under sina första 7-10 dagar när de släpps in i sandlådan?

S. Detta är en annan stor obesvarad fråga. Tjänstemän har uppgett att även om utvalda vaccinerade turister (vi använder den här formuleringen noggrant eftersom det inte kommer att vara alla, eftersom vissa länder troligen kommer att uteslutas) kommer att tillåtas komma in utan karantän, kommer deras första 7 (vissa rapporter har sagt 10) dagar att vara under en "säker och förseglad" stil besök, med utvalda platser att gå och inte sann frihet. Detta väcker också en massa delfrågor. Kommer det här att vara en grupp i reseguidestil som vi sett med många kinesiska besökare tidigare? Kommer folk att ha guider och vara i mindre grupper? Kommer människor att ha friheten att gå dit de vill med en spårningsapplikation men bara få gå till platser på listan? Vilken typ av platser kommer de att få besöka? Kunde folk ta med sig "gäster" tillbaka till sitt hotell? Allt att tänka på. Efter 7-10 dagar skulle människor få resa fritt, tycks det, baserat på informationen från flera statliga källor, men den första veckan eller så är oklart vad exakt som händer.

F. Hur påträngande kommer spårningsapplikationen att vara?

S. Regeringen har gjort det klart att människor kommer att spåras under det här programmet, även om spårningsnivån sannolikt kommer att eskalera när Covid-19-situationen förbättras med tiden. Många västerländska turister är inte fans av alltför påträngande spårning. Kommer applikationerna att vara mer baserade på incheckning eller utcheckning som de nuvarande applikationerna som används för thailändska medborgare eller kommer de att vara all-inclusive GPS-spårare? Om någon inte har en smartphone, kommer de att tvingas köpa en eller bär ett smart band (Än så länge verkar dessa mest ha varit begränsade till testning och yachtkarantän.)? Hur länge kommer människor att behöva använda dessa applikationer? Kan de stänga av dem efter de första 7-10 dagarna eller kommer de att behöva dem under hela resan? Allt att tänka på.

F. Hur är det med barn?

S. Det är helt klart att även om det pågår arbete kring forskning för att vaccinera barn, så är det inte färdigt ännu och för närvarande får barn inte vaccin. Det betyder att när Phuket planeras att öppna lämnar det en stor fråga. Familjebesökare, särskilt från Ryssland, Kina och Indien, är vanliga ... kommer det att innebära att barn inte kan komma? Eller kommer de att kunna komma med flera negativa Covid-19-tester? Att inte tillåta barn skulle vara en betydande vägspärr för många turister. Det för oss till vår nästa fråga.

F. Kommer det verkligen att vara vaccinerade turister utan karantän eller kommer de att tillåta människor att komma in med bara flera negativa Covid-19-tester?

S. Det har pratats mycket om att så småningom häva alla restriktioner och släppa in i princip vem som helst någon gång under 2022, och i oktober lätta på restriktionerna bara för vaccinerade människor...men allt detta är prat. Vaccinpass är ett hett ämne runt om i världen, och även om den thailändska regeringen bestämmer sig för att släppa in icke-vaccinerade personer med negativa Covid-19-tester är det möjligt att flygbolag inte får det. För tillfället skulle det ursprungliga förslaget vara vaccinerade turister, men eftersom många länder ännu inte kan få ett vaccin skulle detta begränsa de som kan komma.

F. Vad sägs om hur lång tid det tar att få ett vaccin och vem kan komma?

S. En annan faktor. För närvarande är det en tre månader lång gräns för reducerad karantän på sju dagar för att vara helt vaccinerad. Naturligtvis pågår omfattande forskning om hur länge vacciner håller, men om detta tre månader långa fönster kvarstår skulle många människor i västländer som vaccineras nu, i teorin, behöva vaccineras IGEN för att komma till Thailand. Något för myndigheter att överväga.

F. Hur är det med thailändare, ex-klappar, etc som kommer och går till ön under en sandlådeprövning? Kommer de behöva vaccineras eller spåras? 

S. Hittills är svaret på detta ett av de största frågetecknen människor har haft. Målet är att öns befolkning ska vara 70 % vaccinerad när försöket börjar. Det är ganska tydligt att Thailand inte längre går för en noll-covid- eller elimineringsstrategi och har accepterat ett lågt antal fall. Senast i juli, om Thailands planer fortsätter enligt schemat, bör rikstäckande vaccination rullas ut på en mer utbredd nivå. I oktober borde det här se betydligt bättre ut runt om i landet. Men om ön öppnar och ett stort antal turister kommer (och det är möjligt, människor har varit inhysta i ett och ett halvt år vid det här laget och många vill resa.) kommer det att föra tusentals thailändska arbetare tillbaka till ön ...kommer de att vaccineras innan de börjar arbeta eller ges möjlighet att göra det? Hur är det med tidsperioden före (och efter) doser? Vad sägs om att lämna ön och åka tillbaka till sin hemprovins och eventuellt bära med sig viruset? Thailand har ett utmärkt track and trace-system, vi har sett det i aktion på The Pattaya News, men kommer alla dessa människor att spåras och spåras också? Många saker att tänka på här.

F. När det gäller vacciner, hur är det med utlänningar?

Ännu en stor fråga. Tjänstemän har gång på gång sagt att utländska invånare kommer att vaccineras. Det är dock inte helt klart när det kommer att vara, hur mycket det kommer att kosta eller exakt vad Thailand anser vara "invånare". För närvarande har registreringen i Phuket börjat för vacciner men utlänningar får ännu inte registrera sig och registreringen sker endast på thailändska. Flera nyhetskällor uppger att detta kommer att öppna upp "på vägen" för utlänningar. Men när? Även om vissa uttalanden från tjänstemän har sagt att det kommer att vara gratis, finns det blandade uttalanden om detta också. Kommer utlänningar att kunna begära deras val av vaccin eftersom många har visat oro för vissa märken? Hur avgörs en invånare – kommer detta att vara någon gift, med barn eller ett arbetstillstånd? Eller kommer även pensionsvisum, utbildningsvisum, religiösa eller volontärvisum att inkluderas? Eller kommer det bara att vara utlänningar med "permanent resident" status, inte en som många utlänningar har? Det har gjorts uttalanden som säger att utländska arbetare som arbetar inom turistnäringen KOMMER att få vaccinet, men det är fortfarande en fråga om när.

Det är bara en idé om frågorna kring sandlådeförslaget och det skulle vara intressant att se myndigheterna ta itu med några av dessa och andra problem som ses på sociala medier. Vi hoppas att du tyckte om att läsa det här och tänka på några saker som kanske inte har diskuterats i stor omfattning i Sandbox-policyn. För vad det är värt, hoppas vi verkligen att de lyckas få till det här eftersom turistnäringen och miljontals thailändare har kämpat i över ett år nu. Men det kommer inte att bli så enkelt som att öppna dörrarna och släppa in folk.

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/