Den hemlösa befolkningen ökar i Pattaya när Covid-19-åtgärderna fortsätter, berörda lokala invånare

Pattaya, Thailand-

Lokala Pattaya-invånare uttrycker oro för vad de uppger är ett ökande antal hemlösa invånare på stadens gator, många av dem har förlorat sina jobb och sin bostad på grund av Covid-19-åtgärder, restriktioner och brist på turister.

Dessutom, med hundratals företag stängda, vissa permanent och vissa tillfälligt, sover och bor hemlösa nu direkt runt, framför och i vissa fall inne på övergivna eller stängda lokaler. Pattaya City har haft nöjesställen, massagebutiker, biografer etc. bara stängda i två veckor, tillsammans med några andra platser, men den sanna faktorn som skadar staden för närvarande enligt Pattaya City Officials är att med den nuvarande omgången av Covid-19 utländska turister utan karantän har inte kunnat besöka på över ett år och inhemsk turism har rasat till nästan ingenting på grund av rädsla för Covid-19. Detta har fått stadens enorma turistindustri, som uppskattas till över 80 % av den lokala BNP, att kämpa även om ett företag kan hålla öppet.

Hotell stänger återigen tillfälligt och säger upp personal, restauranger kan inte sälja alkohol och deras öppettider har minskat vilket gör att många också tillfälligt stänger, och hundratals företag som är beroende av turister som skräddare, tvätt, båtturer, turistattraktioner och andra är antingen stängt eller kämpar på grund av brist på turism. Under 2019 var Pattaya en av de 20 mest besökta platserna i världen med cirka tio miljoner utländska turister och cirka 7 miljoner inhemska turister, som kom in med Phuket som den mest populära destinationen utanför Bangkok i Thailand. Covid-19, som nu sträcker sig över ett år och stänger Pattayas berömda (eller ökända beroende på ditt perspektiv) nattliv för tredje gången på tolv månader.

Den hemlösa befolkningen har alltid funnits i Pattaya men har ökat exponentiellt (tillsammans med den hemlösa djurpopulationen som har sett ett uppskattat stigande antal hundratals herrelösa, särskilt hundar, runt Pattaya, men det är en annan historia) och har särskilt ökat under varje omgång av Covid-19 åtgärder och restriktioner. Pattaya City har gjort olika saker för att försöka kontrollera problemet, några framgångsrika, andra inte.

Bilderna i det här inlägget togs den 25 april 2021 och återspeglar bara en liten del av de växande hemlösa i staden. Problemet är komplext, enligt Chonburi Provincial myndigheter som arbetar med hemlösa och driver härbärgen, eftersom många av dem på gatan har både fysiska och psykiska sjukdomar eller drogberoende. Visserligen har några lokala invånare nyligen klagat till stadshuset över att de påstås ha sett hemlösa människor som lever framför avstängda företag som öppet konsumerar illegala droger. De har också klagat på att vissa har fått tidigare affärsfronter att se fattiga ut med provisoriska skyddsrum, sopor och andra påstådda kränkningar.

Enligt Chonburi Provincial Authority är många av de hemlösa också utländska medborgare från Kambodja, Laos eller Myanmar som inte kan återvända hem av olika anledningar, inklusive oroligheter i sina egna länder eller gränsstängningar på grund av Covid-19. Många arbetade inom service- eller besöksnäringen men förlorade sina jobb och kan nu inte lämna. Att skicka hem dem är ofta inte ett alternativ, särskilt för medborgare i Myanmar. De hemlösa som är thailändska medborgare vill ofta inte lämna till sin hemprovins eftersom det fortfarande är mycket lättare att hitta mat och tigga i Pattaya än i en avlägsen provins.

Pattaya City-tjänstemän sa att de kommer att fortsätta att försöka erbjuda stöd till de lokala hemlösa samt se till att de inte bryter mot några lagar. En sak är säker – ju längre situationen med Covid-19 fortsätter att få företag att stänga och människor att förlora sitt uppehälle, desto fler hemlösa ses på områdets gator.

Sändning
Användarrecension
3 (5 röster)
Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN Media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika, men har också bott i Dallas, Sarasota och Portsmouth. Hans bakgrund är inom detaljhandel, HR och driftledning och har skrivit om nyheter och Thailand i många år. Han har bott i Pattaya i över nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser skicka ett e-postmeddelande till Editor@ThePattayanews.com Om oss: https://thepattayanews.com/about-us/ Kontakta oss: https://thepattayanews.com/contact-us/