Tidigare byggnadsarbetare är nu hemlös, bor i ett rör och arbetslös på grund av Covid-19-restriktioner i Pattaya, berättar sin historia

Pattaya –

En före detta byggnadsarbetare som nu är uppsagd och arbetslös på grund av Covid-19-relaterade åtgärder och restriktioner som i huvudsak har stängt de flesta större byggprojekt i Chonburi hittades nyligen bosatta i ett betongrör nära en väg i Pattaya.

Bilder på mannens "hem" delades på thailändska sociala medier och reportrar från The Pattaya News gick för att prata med honom under helgen tillsammans med tjänstemän från lokala välfärdsgrupper. Mannen delade gärna med sig av sin historia om hur han hanterade den nuvarande situationen i Chonburi.

Mr. Jamnong Innom, 50, bor i cementröret som syns nedanför nära Sukhumvit Road i Naklua. Han sover på gamla bäddmadrasser inne i cementröret med bara ett fåtal personliga tillhörigheter i hans namn.

Jamnong berättade för The Pattaya News, "Jag var byggnadsarbetare lokalt i många år. Jag brukade ha en bra inkomst för mig själv och min familj, ett trevligt ställe att bo på, livet överlag var bra. Sedan drabbade Covid-19 och relaterade åtgärder och restriktioner på uppdrag av regeringen att försöka kontrollera det."

"Efter Covid -19-pandemin blev jag arbetslös och hemlös. Under förra årets långa avstängning och den korta (januari), tidigare i år, var jag i stort sett opåverkad. Byggnadsarbetare fick fortsätta sitt arbete. Den senaste omgången av infektioner i Thailand har dock decimerat byggbranschen i Chonburi. De flesta projekt har avbrutits, de flesta byggläger är låsta och arbetarna som fortfarande är där kan inte lämna om de vill. Många arbetare, inklusive jag själv, släpptes de senaste månaderna och fick höra att när situationen förbättras kan vi komma tillbaka till jobbet. Tills vidare. Jag samlar på gamla föremål för att sälja och överleva, i väntan på att restriktionerna ska lätta så att jag kan återgå till jobbet.” uppgav Jamnong.

TPN-media noterar att byggandet inte är "förbjudet" i sig, men som Jamnong sa har nästan alla betydande projekt stängts och de flesta större byggläger som fortfarande är i drift har placerats under så kallade bubbla- och tätningsåtgärder, där arbetare som bor där, mestadels migranter, kan inte lämna oavsett covid-19-status. Även ett fåtal fall av Covid-19 resulterar i allmänhet i att byggläger och projekt stängs helt tillfälligt av Chonburi-guvernören, vilket gör att endast ett fåtal viktiga arbetare och småskaliga projekt fortfarande pågår. Detta har naturligtvis resulterat i en uppskattning av tusentals arbetstagare som sagts upp tills situationen förbättras.

För att göra saken värre, har det varit väldigt lite (till inga) ekonomiska stödprogram från centralregeringen, enligt Jamnong, för byggnadsarbetare som har förlorat sina jobb på grund av att de inte har något fel.

.” Det här betongröret är en plats för mig att bo nu. Många snälla människor ger mig mat men jag vill inte vara ett problem för någon. Jag vill egentligen inte ha välgörenhet. Jag vill egentligen inte ha utdelningar. Jag vill helt enkelt ha möjligheten att gå tillbaka till jobbet för att försörja mig. Men på grund av Covid-19 finns det inget arbete någonstans i Chonburi och ingen anställer. Är det så illa att bara vilja ha möjligheten att arbeta för en inkomst och försörjning?” uppgav Jamnong.

”Jag förstår att Covid-19 är mycket allvarligt och många människor har blivit allvarligt sjuka. Men fungerar den nuvarande planen? Allt är stängt, många människor har inget hem, situationen i Pattaya är väldigt dålig just nu.” avslutade Jamnong.

Chonburi slog ett nytt rekord i dag av Covid-19 fall, den 4 augusti 2021, trots de strikta reglerna, åtgärderna och restriktioner som finns, vilket innebär att det är osannolikt att reglerna lättar och att människor kan återgå till jobbet kommer att ske när som helst snart.

Sändning
Användarrecension
0 (0 röster)
Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.